ART PREPORUKA

PODGORICA: Pronađen stari novac i dio nošnje u istraživanjima ispred Gradskog stadiona

Arheolozi koji sprovode zaštitna istraživanja grobova ispred Gradskog stadiona, u sedam grobova koje su otkrili prethodnih dana pronašli su dva novčića i fragmente nošnje, piše ,,Pobjeda”.
Rukovoditeljka zaštitnih istraživanja Marija Jabučanin kaže da su tih sedam grobova bili plitko ukopani, kao i da se ispod njih naziru i drugi, stariji.
– Pronašli smo dva novčića – austrougarski heler iz 1889. godine i dvije pare iz 1906. godine, iz vremena Knjaževine Crne Gore – kazala je Jabučanin.
Kako dodaje, na osnovu dijela nošnje koji je pronađen prije četiri dana u grobu novorođenčeta na drugoj strani gradilišta, etnolozi će ustanoviti o kojoj nošnji je riječ.
Od početka istraživanja (1. decembra), arheolozi su iskopali stotinak grobova. Od grobnih priloga pronašli su bronzani prsten, desetak bronzanih kalotastih dugmadi i bronzane kopče za odjeću. Na prostoru ispred južne tribine Gradskog stadiona u više navrata otkrivani su ostaci starog groblja. Kada je prije nešto više od dvije godine rađena Ulica 19. decembra otkriveno je pedesetak grobova. Arheolozi su tada zaključili da potiču iz 19. vijeka. Međutim, u jednom od njih otkriveni su predmeti koji potiču iz antičkog perioda, na osnovu čega je zaključeno da je i grob iz tog doba. Kada su kopani temelji južne tribine stadiona, iskopano je više od stotinu grobova. Najnovije otkriće pokazalo je da su radnici, prilikom ukopavanja benzinskih rezervoara, prije više od pedeset godina, najvjerovatnije naišli na grobove, ali da tome nijesu pridavali značaj (o čemu govori položaj novootkrivenih grobova, kojih je bilo na samim ivicama rezervoarskih jama).
Izgradnja trga počela je 31. oktobra prošle godine, ali je zbog otkrivanja groblja Uprava za zaštitu kulturnih dobara stopirala radove. Prema njihovoj direktivi, 1. decembra počela su zaštitna arheološka istraživanja. Iz građevisnke firme ,,Erlang“, koja gradi trg i fontanu ispred stadiona, rečeno nam je da bi radovi trebalo da budu gotovi do maja. Površina od oko 4.000 kvadratnih metara najvećim dijelom biće popločana, imaće fontanu, drveće, rasvjetu i prateći mobilijar, kao i tri nova stepeništa prema poslovnim objektima na južnoj tribini.
Izvor i foto: Pobjeda/Portal Analitika

kud duga