MODA PREPORUKA

MODA: Marina Banović-Džuver kreirala haljinu za unuku Franke Fendi

 

Martina Formilli Fendi, nasljednica čuvene italijanske porodice čije prezime je ujedno naziv njihove modne kuće, proslavila je 18-ti rođendan u haljini koju je kreirala crnogorska dizajnerka Marina Banović-Džuver. Unuka čuvene Franke Fendi mogla je da bira kreatora, od brojnih prepoznatljivih imena  koja rade za  Fendi, poput Karla Lagerfelda, do drugih svjetskih dizajnera. Ona je odlučila da njenu haljinu, ali i kompletan stajling  na rođendanskoj zabavi, koja je pod nazivom ,,Čudna zima” održana krajem januara u

Rebeka i Martina

dvorcu Castello di Tor Crescenza kod Rima, osmisli naša dizajnerka. O boravku u Italiji, poznanstvu sa porodicom Fendi i haljini koja je izazvala oduševljenje slavljenice i gostiju, Marina govori za MNE magazin

-Bila sam pozvana na privatnu zabavu, na rođendan Martine Formilli  Fendi i Rebeke Jovićević . Rebeka je moja dugogodišnja klijentkinja, a Martina je vidjela njene haljine i dopale su joj se.  Naša saradnja je dogovorena još u avgustu kada sam se srela sa Kristinom, Martininom majkom.Ona je u telefonu imala sliku haljine koju sam ja radila, naročito joj se dopao vez, i tada smo se dogovorile da Rebeka i Martina dođu u Crnu Goru. Iz modne kuće Fendi sam dobila mjere za Martinu. Poslala sam skice i njih dvije su u oktobru došle na probu koja je trajala tri sata. Rađene su dvije haljine, za Rebeku ljubičasta, a za Martinu siva-priča Marina.

Sa Paolom Fendi

Njihov zahtjev je, dodaje, bio da sve bude gotovo do 15. decembra , jer su htjele da imaju haljine u decembru, da bi i dekoracija kompletnog dvorca bila usklađena  s haljinama. Tema rođendanske zabave  je bila ,,Čudna zima”.

Fendi je italijanska modna kuća, poznata po eksluzivnim krznima i luksuznoj galanteriji. Firma je osnovana 1925. Godine. Od 1946. kompanijom upravlja pet sestara Fendi koje nastavljaju porodičnu tradiciju. 60-tih godina angažuju Karla Lagerfelda koji je do danas art direktor u ovoj kompaniji. Treća generacija familije na čelu sa Silvijom Fendi nastavlja da gradi brend pažljivo brinući o nasleđu, ali i inovacijama – pod njenom upravom modni mogul Fendi potvrdio je svoj status uvođenjem sada već klasičnih komada, poput baquet torbe i sl. Prepoznatljiva dva F u logou brenda su statusni simboli od 1966. godine kada je ustanovljen novi imidž. Danas je porodica Fendi u deset  najmoćnijih porodica u modnoj industriji.

-Martinina haljina je rađena  od ledeno sivog svilenog tafta i ručno vezena sivim perlicima. Tematika je bila da se haljinom dočara inje, odnosno da djeluje kao da je palo inje po njoj, pa da Martina bude kao prava ledena kraljica. Uz ovu haljinu sam bila predvidjela i jedan kratak žipon, ali se Martina odlučila da ipak  bude svedena. Ova kreacija mi je bila i izazov i odgovornost  i trudila sam se da svaki detalj bude na svom mjestu-pojašnjava naša sagovornica.

Kaže da su joj mnogo značili komentari koje je čula tokom zabave, a naročito utisci Martinine bake Franke i njenih sestara  Ane, Paole i Karle. 

-To su dame koje su godinama u modnom svijetu, koje imaju već izgrađen standard estetike, legitimitet  da komentarišu kreacije. I bile su vrlo zainteresovane da vide ko je radio haljinu njihove unuke. Pokazale su oduševljenje. Bilo je čak i komentara da moj rad treba predstaviti u Italiji, pa sam pojasnila da sam već bila učesnica Alta Rome-kaže Marina.

Tokom boravka u Italiji Marina je posjetila i modnu kuću Fendi u Rimu.

– Prostorije u kojima primaju VIP klijente  su opremljene kao mali muzej savremene umjetnosti sa specifičnom rasvjetom. Donijeli su mi da pogledam tašne koje rade u limitiranom broju samo 60 komada. U jednoj staklenoj prostoriji su ljudi u bijelim uniformama koji rade s krznom i osmišljavaju, trenutno jako aktuelne, Fendi floralne motive na bundama. To se sve pravi od malih parčića krzna-prenosi utiske naša sagovornica.

Mn.M.