ART PREPORUKA

ART: Umro Predrag Matvejević

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Nakon duge i teške bolesti preminuo je istaknuti intelektualac hrvatskog, italijanskog i bosanskohercegovačkog porijekla Predrag Matvejević.

Informacija je za N1 potvrđena iz kruga njegovih bliskih prijatelja. Kako doznaju, njegova želja je da se ispraćaj dogodi u uskom krugu najbližih.

Jedan od najvažnijih intelektualaca Balkana, ali i Evrope, preminuo je u četvrtak oko 14 sati u Zagrebu, u 85. godini.

Jedan od najpoznatijih publicista u jugoistočnoj Evropi Predrag Matvejević rođen je u Mostaru 1932. godine. Tu je završio pučku i srednju školu, a na Filozofskom fakultetu u Sarajevu studirao romanistiku. Završio je te studije u Zagrebu.

Njegovi kolege kažu da je francuski jezik znao bolje nego mnogi profesori. Na pariskom univerzitetu Sorboni doktorirao je komparativnu književnost i estetiku 1967, a 1994. stekao pravo redovne profesure.

Jedan je od najprevođenijih hrvatskih autora u svijetu. ,,Mediteranski brevijar” štampan je u 27 izdanja, preveden na 21 evropski jezik te na arapski, hebrejski, turski, japanski i – esperanto. Samo u Italiji prodat je u više od 300.000 primjeraka.

Član je Akademije nauka i umjetnosti BiH od 2002. godine i Savjeta lijevo orijentisanog časopisa ,,Novi Plamen”.

Počasni je i doživotni potpredsjednik Međunarodnog PEN kluba u Londonu. Predsjednik je Znanstvenog vijeća Mediteranskog laboratorija u Napulju. Bio je savjetnik za politiku Evropske komisije za Sredozemlje.

Nosilac je odličja koje su mu dodijelili predsjednici nekoliko država – Stjepan Mesić mu je 2001. dodijelio Red Danice hrvatske s likom Marka Marulića, a u Francuskoj je dobio najveće priznanje Nacionalni red Legije časti.

Posljednjeg dana u julu 2013. Gradsko vijeće Grada Sarajevo Predraga Matvejevića proglasilo je počasnim građaninom.

Izvor: Večernji list

 

kud duga