PREPORUKA SPORT

PEHAR, PA ZATVOR: Nikoli Karabatiću uslovna i novčana kazna

Foto: AFP Photo/ATTILA KISBENEDEK

Samo tri dana nakon što se sa Francuskom popeo na pobjednički podijum i podigao pehar, rukometaša Nikolu Karabatića dočekali su, kao i brata Luku, novčana kazna od 10.000 eura i dva mjeseca uslovne zbog namještanja meča 2012. godine i klađenja na isti.
Nikola i Luka Karabatić tada su bili igrači Monpeljea, a meč sa Sesonom odigran je kada je prvenstvo već bilo riješeno i Monpelje proglašen prvakom. Klađenje se odnosilo na to da Monpelje gubi na poluvremenu tog 12. maja 2012. godine. Kvota za pobjedu Sesone bila je 45. Na kraju, Sesona je i pobijedila 31:28.
Sud u Monpeljeu utvrdio je da su se Karabatić i još 16 osoba kladili na pobjedu Sesone i ukupno zaradili 300.000 eura. Listić je uplatila Lukina tadašnja djevojka Dženifer Pries. Luka i Dženifer kasnije su priznali zločin, dok je Nikola odbio sve optužbe. Pries je sudu priznala da je opklada bila naivna greška.
Jedan od Nikolinih advokata Filip Nemoza najavio je žalbu na presudu, rekavši da je kazna prevelika i da tužilaštvo ne posjeduje nikakve dokaze o prevari.
– Igra se nastavlja – poručio je Nemoza.
B.R.