ART PREPORUKA

ZATVOREN DRUGI KIC-OV MAKADO: Utemeljen na kulturnoj mapi Crne Gore

TRE SORELE – 25. januar

Drugi KIC-ov MAKADO – Manifestacija kamernih dramskih ostvarenja, održan je od 25. do 29. januara, a u okviru njega na našim scenama odigrano je šest predstava. Od toga četiri predstave su premijerno izvedene („Tre sorele“, „Jerihonska ruža“, „Nobelovac i ja“ i „Nastasja Filipovna“) čime je manifestacija zadržala ekskluzivitet kao jednu od programskih orijentacija. Pokazao se opravdanim i izmijenjeni termin održavanja drugog MAKADA, zbog činjenice da krajem janura u Podgorici inače nedostaje kulturnih i pozorišnih sadržaja.

Od prvog dana MAKADO je izazavao veliko interesovanje kako najšire javnosti i publike, tako i medija. Svake večeri sale su bile pune. Svojim konceptom i programskim opredjeljenjem, opravdao je postojanje i doprinio bogatijem i raznovrsnijem pozorišnom životu Glavnog grada na početku godine.
MAKADO se i ovog puta temeljio na žanrovskoj raznovrsnosti. Manifestacija je otvorena komadom „Tre sorelle“ Centra za kulturu Tivat i Fakulteta dramskih umjetnosti sa Cetinja. Ova melanholična drama iz crnogorske prošlosti, u režiji Zorana Rakočevića, izazvala je nesvakidašnje ogromno interesovanje podgoričke publike, pa je Velika sala KIC-a bila tijesna da primi sve zainteresovane.

JERIHONSKA RUŽA – 26. januar

Komad sa tragičnim epilogom Mirka Radonjića „Jerihonska ruža“ odigran je na sceni DODEST, noć nakon otvaranja. Glumačka postava uvjerljivo je dočarala svijet ljudi sa margine ogrezlih u nemoralu, i trgovini tragičnim ljudskim sudbinama.

PIJANISTA – 27. januar

DODEST-ova Monodrama „Pijanista“ izvedena je treće noći, a ta „džez drama o sudbini genijalnog pijaniste rođenog na brodu“, privukla je publiku koja je željela da odgleda ovaj neobičan komad u tumačenju glumca Sejfa Seferovića.

NOBELOVAC I JA – 28. januar

Veliko interesovanje vladalo je za gostujuću beogradsku komediju „Nobelovac i ja“. Partnerska igra maestralne Jelisavete Seke Sablić i Baneta Vidakovića pobrala je aplauze i pohvale podgoričke publike, koji su uz smijeh, a potom i ovacije uživali u priči o oživljenoj ljubavi iz mladosti.

NASTASJA FILIPOVNA – 29. januar

Posljednjeg dana manifestacije i najmlađa KIC-ova publika vidjela je lutkarsku predstavu „Kuče koje nije umjelo da laje“, a smatramo da je ta predstava dopinijela tematskoj raznovrsnosti manifestacije i na najljepši način zabavila mališane.
MAKADO je zatvoren sinoć, monodramom „Nastasja Filipovna“ u tumačenju Anđelije Rondović. Uvjerljiva glumačka igra uz interesantna rediteljska rješenja oživjela je na sceni DODEST prepoznatljivi lik iz romana „Idiot“ F. M. Dostojevskog.

Na kraju, siguirno je da se KIC-ov MAKADO utemeljio na kulturnoj mapi Crne Gore.

kud duga