ART PREPORUKA

,,NOBELOVAC I JA” U ,,DODESTU”: Aplauzi za Jelisavetu Sablić i Baneta Vidakovića

Foto: Facebook

Svi u ispunjenoj sali ,,Dodest” bili su večeras na nogama i pozdravili glumce pozorišne predstave ,,Nobelovac i ja” Jelisavetu Seku Sablić i Baneta Vidakovića. Komad je predstavljen u sklopu manifestacije MAKADO, a režirao ga je Stefan Sablić.
Scenografija je bila jednostavna – sofa, stolica i sto, dok su u pozadini na bimu akteri prikazivani kako liftom dolaze u hotelsku sobu u kojoj se odigravala radnja.
Jednostavnost i prirodnost ogledala se i u glumi Sablić i Vidakovića koji glume Marselu i nobelovca. Njih dvoje se srijeću u ,,rupčagi” od hotela, kako ga Marsela naziva. Ona se u početku ne sjeća ovog prijatelja nobelovca iz djetinjstva, dok on sve pamti o njoj, njenoj porodici, pa i njenom psu. Sada Marsela živi dosadan život od kojeg je, kako navodi, i sama sebi postala dosadna. Sve će se to promjeniti te večeri.
U opisu predstave kaže se da je ovo skoro lakrdijaška priča, ali kroz svu tu lakrdiju izgovara se i nekoliko istina. Poput one da se lakrdijanjem borimo protiv stvarnosti ili da su ljudi robovi sopstvenih emocija.
Salom je odzvanjao smijeh uz rečenice kakva je ,,Ne mogu da vjerujem da anđeli smrde na bijeli luk” i druge.
B.R.

kud duga