ART PREPORUKA

ART: Šobiću nacionalna penzija

Foto: Facebook

Autor legendarnih albuma ,,Ožiljak” i ,,Umjesto gluposti” Miladin Šobić stekao je status istaknutog kulturnog stvaraoca.

Ta odluka će biti donešena na sjednici Vlade Crne Gore, saznaje portal Onogošt.

Podsjećamo, Šobić je prošle godine dobio ,,Trinaestojulsku nagradu”, najveće državno priznanje.

U propozicijama za dobijanje ,,Trinaestojulske nagrade” stoji da se dodjeljuje za životno djelo istaknutom naučnom radniku ili umjetniku, koji je svojim stvaralaštvom obilježio vrijeme u kojem je djelovao, čiji je stvaralački put zaokružen i čije djelo predstavlja trajno dobro Crne Gore.

Šobić je kandidovan nakon spontane inicijative koja je prerasla u akciju ‘,,Od druga do druga” tokom koje je prikupljeno više od 10.000 potpisa podrške.

Za kratko vrijeme, stigla je ogromna podrška i iz zemalja regiona, ali i širom svijeta.

Miladin Šobić, rođen je u Nikšića 7. 1.1956. godine. Stvaralaštvo je ostvarivao u kontinuitetu dužem od dvadeset godina, počev od prve autorske pjesme ,,To sam ja”, 1975. godine. Njegov bogat i jedinstven stvaralački opus i poslije četiri decenije još uvijek nesmanjenom snagom poetskog i muzičkog izraza nadahnjuje sve generacije.
Kao autor izražajnog senzibiliteta, i dalje je aktuelan kod publike koja zna da prati autentičan zvuk nikšićkog pop-roka.
Obrade originalnih melodija Miladina Šobića, često su zastupljene na repertoaru mlađih izvođača ovog muzičkog žanra. Za svoje muzičko stvaralaštvo nagrađivan je u regionu u okviru festivala i manifestacija, a njegovo djelo vrednovano i najvećim državnim priznanjem Crne Gore – Trinaestojulskom nagradom.
Šobić je samim tim postao nosilac prava na nacionalnu penziju u iznosu od 715 eura, koja se dodjeljuje na osnovu Uredbe o kriterijumima i načinu dodjeljivanja statusa istaknuti kulturni stvaralac, a koja je donesena 2009. godine.
Državna nagrada uslov za nacionalnu penziju
Kako piše u Uredbi, dobitniku ,,Trinaestojulske nagrade’” pripada naknada od jedne i po prosječne mjesečne zarade.
U Uredbi se navodi da se status istaknuti kulturni stvaralac može dodijeliti umjetniku i stručnjaku čije je djelo i stvaralaštvo od izuzetnog značaja za kulturu Crne Gore. Uslovi za to su da je dobitnik najmanje pet relevantnih domaćih i/ili međunarodnih stručnih i društvenih nagrada, od kojih je jedna državna nagrada Crne Gore.
Naknada istaknutom kulturnom stvaraocu je lično pravo i ne može se prenositi na drugo lice.
Šobić je nagrađen na predlog Ministarstva kulture Crne Gore.
Izvor: Onogost.me

kud duga