ART PREPORUKA

EFP: Konkurs za učešće u programu „10 Woman Filmmakers to Watch“

Na osnovu poziva panevropske mreže European Film Promotion (EFP), Ministarstvo kulture objavljuje poziv za predselekciju jedne kandidatkinje za učešće u programu ,,10 Woman Filmmakers to Watch”.

Program je namijenjen promociji evropskih rediteljki i biće realizovan tokom Međunarodnog filmskog festivala u Sidneju 7-18. juna 2017. godine.

Pravo učešća imaju rediteljke s dugometražnim igranim ili dokumentarnim filmom, koji je nastao u 2017. ili 2016. godini, pod uslovom da premijerno nije prikazivan na teritoriji Australije.

Aplikacioni formular sa obaveznim prilozima, skrining linkom (engleski titl) i DVD kopijom filma bez titla, neophodno je dostaviti do 7.2.2017. godine na adresu:

Ministarstvo kulture
Njegoševa ulica
81250 Cetinje
Naznaka: Konkurs European Film Promotion

Shodno propozicijama EFP-a i ovom pozivu, za predselekciju jedne kandidatkinje u Crnoj Gori zadužena je Stručna komisija Ministarstva kulture, a za finalnu selekciju deset rediteljki Međunarodni filmski festival u Sidneju.

Ukoliko crnogorska kandidatkinja bude odabrana za učešće, u obavezi je da na zahtjev organizatora, o svojem trošku, izradi DCP kopiju filma sa engleskim titlom za potrebe australijske premijere, dok bi njeno prisustvo Festivalu bilo od posebne važnosti.

U tom kontekstu, Ministarstvo kulture pokrilo bi troškove puta i participacije u programu, a australijski Festival pet noćenja u Sidneju.

Program podrazumijeva učešće rediteljke na referentnom svjetskom filmskom festivalu, premijerno i reprizno prikazivanje filma u periodu 8-12. jun 2017. godine, te druge promotivne aktivnosti koje za cilj imaju afirmaciju njenog stvaralaštva na međunarodnom planu.

Za dodatne informacije zainteresovane kandidatkinje se mogu obrati Iliji Subotiću, predstavniku Crne Gore u European Film Promotion ([email protected]).

kud duga