PREPORUKA SPORT

MERCEDES U ŽIŽI F1 AFERE: FIA traži opravdanje za „fric“ sistem

,,Ferari” se kao čelična kiša sručio na ,,Mercedes” i ,,Red Bul”, od kojih se pod hitno traži da polože račune zbog „dozvoljeno – nedozvoljene“ hidraulike oslanjanja, piše Mozzart sport.

Nema nedodirljivih u Formuli 1! Kao što smo već pisali, ističe Mozzart sport, FIA se pozitivno izjasnila po pitanju tužbe ,,Ferarija” koji tereti ,,Mercedes AMG Petronas” da sprema nedozvoljeni „fric“ koncept hidraulične podrške sistemu oslanjanja između točkova prednje i zadnje osovine. Ako je tako, onda je Srebrna strijela sazdana na podvali…

Sa inženjerske strane sve je jasno! Mercedes uz „fric“ rješava aerodinamički problem, odnosno redukuje koeficijent gubitka trakcije pri prolasku kroz krivinu. To se radi zbog toga što klasični amortizeri ne završavaju posao. Jednostavno, prednji točak ima svoju putanju i svoju trakciju naspram asfalta, dok zadnji čini isto. Uz „fric“ sve je jednostavnije. Da ne pravimo famu oko svega najbolje je da kažemo da je ideja konstruktora da jednostavno usaglase oscilacije prednjeg i zadnjeg točka i poravnaju karoseriju bolida. ,,Mercedes” sve to podržava uz pomoć hidraulike, odnosno ulja pod pritiskom. Za ,,Red Bul” se smatra da se kroz „fric“ tehnologiju okrenuo nešto konvencionalnijem pristupu. Oni, bar po prvim informacijama probleme trakcije kroz „fric“ tehnologiju rješavaju na mehaničkom, ne na hidrauličnom polju.

Šta FIA može da uradi? Najednostavnije će biti ukoliko istraga pokaže striktno kršenje F1 pravilnika. U tim uslovima u žargonu rečeno ,,Mercedes AMG Petronas” je pukao. Moraće da se vrate na standardno oslanjanje pošto za detalju reviziju svega trenutno nema dovoljno vremena. Moguće je i da tim Toto Volfa uporedo radi na standardnoj, kao i na prikrivenoj „fric“ tehnologiji. Ukoliko je to tačno onda Njemci imaju keca u rukavu.

Kako bilo ,,Ferari” je pojačao pritisak na FIA federaciju. Isteraće svoje, pa kud puklo. Trenutno se čini da je Svjetska automobilistička federacija u neobranom grožđu. Skoro je pa sigurno da je ,,Mercedes” na budućem Hamiltonovom bolidu cijelu priču sklopio na principu igre na granici regularnosti. Dokazi protiv timova Toto Volfa i Ditriha Matešica biće teško izvedeni, pa je pravda po ,,Ferarijevoj” tužbi još uvek na dugom štapu.

Izvor: Mozzartsport.com
Foto: Print Screen