DRUŠTVO PREPORUKA

MUP UPOZORAVA: Ne krećite na put bez prijeke potrebe

Povodom najavljenih nepovoljnih vremenskih prilika i upozorenja Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju od 04. januara 2017. godine, danas je u Direktoratu za vanredne situacije MUP-a održan sastanak nadležnih subjekata sistema zaštite i spašavanja. Sastanku su prisustvovali predstavnici: MUP- Direktorata za vanredne situacije, Uprave policije, Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju Crne Gore, Željezničke infrastrukture, Direkcije za saobraćaj, Aerodroma Podgorica, Elekrodistributivnog sistema (CEDIS), Elektroprenosnog sistema (CGES), Ministarstva saobraćaja i pomorstva i Vojske Crne Gore.

Na sastanku su analizirane mjere i aktivnosti koje su do sada preduzete u cilju adekvatnog odgovora u slučaju ekstreminih meteoroloških prilika i saniranja eventualnih posljedica, te je dogovoreno da se one intenziviraju tokom narednih dana.
Posebno je naglašen značaj održavanja prohodnosti puteva, kako onih od državnog značaja tako i onih na lokalnom novou. Takođe, konstatovano je da je snabdijevanje električnom energijom trenutno uredno, kao i da je povećan broj mobilnih ekipa na terenu. Saobraćajna policija će preduzimati intenzivne mjere kontrole posjedovanja i korišćenja zimske opreme, kao i poštovanja postavljene saobraćajne signalizacije koja predviđa zabranu saobraćaja za kamione s prikolicom i poluprikolicom za vrijeme sniježnih padavina.
Situacija će se pratiti iz sata u sat i u skladu sa izvještajima sa terena preduzumaće se konkretne mjere, a Direktorat za vanredne sitacije će shodno nadležnostima koordinirati sve aktivnosti na terenu.
Apelujemo na građane da bez prijeke potrebe ne kreću na put pogotovo u noćnim satima, a ako se ipak odluče na to, savjetujemo da prethodno provjere prohodnost i stanje na putevima. Takođe, molimo građane da prate uputstva nadležnih službi i da se ponašaju u skladu sa njima.
Podsjećamo na brojeve hitnih službi i to: 112 (broj za hitne situacije Direktorata za vanredne situacije), 122 (Uprava policije), 123 (službe zaštite i spašavanja) i 124 (Zavod za hitnu medicinsku pomoć), kao i na broj 19807 Automoto saveza Crne Gore.