DRUŠTVO PREPORUKA

CRNA GORA: Na snazi crveni meteo alarm

Zavod za hidrometeorologiju i seizmologiju objavio je za danas i sjutra crveni meteoalarm, uz upozorenje da se na cijeloj teritoriji Crne Gore očekuje vjetar orkanske jačine i ekstremno niske temperature.

-Vjetrovito i veoma hladno. U južnim predjelima promjenljivo oblačno sa sunčanim intervalima, a na sjeveru oblačno, povremeno slab snijeg ili mećava. Vjetar sjeverni i sjeveroistočni, pojačan i veoma jak, na udare povremeno olujne, ponegdje i orkanske jačine. U Podgorici promjenljivo oblačno sa sunčanim intervalima, vjetrovito i veoma hladno. Vjetar pojačan i jak, na udare olujne, povremeno moguće i orkanske jačine, sjeveroistočni-navodi se u saopštenju Zavoda.

Crveni alarm znači upozorenje na vrlo opasne vremenske pojave. Prognozirane opasne vremenske pojave javljaju se izuzetno rijetko, a takvog su intenziteta da mogu uzrokovati veliku materijalnu štetu i biti vrlo opasne po ljude i životinje. Savjetuje se povećan oprez te stalno praćenje vremenske prognoze. Obavezno poštovanje savjeta i uputstava nadležnih službi.

Prema ranijim najavama, na sjeveru se očekuju jutarnje temperature oko -28 stepeni  Celzijusovih, dok će se u Podgorici jutarnja temperature spustiti na -11 uz veoma jak sjeverni vjetar.

Institit za javno zdravlje upozorio je juče građane da bez prijeke potrebe ne izlaze napolje po hladnoći zbog velikog rizika po zdravlje.