ART PREPORUKA

RTCG: ,,Šta mu je ono na glavu” tipična crnogorska komedija kao dio novogodišnjeg programa

Dramski igrani program u produkciji RTCG ,,Šta mu je ono na glavu” biće prikazan u okviru novogodišnjeg programa na Javnom servisu. Režiser je Milan Karadžić, tekst je radio Mijo Karadžić, a među glumačkom ekipom su Mladen Nelević i Dubravka Drakić.

– To je tipično crnogorska komedija. Ići će sada kao novogodišnji program, a kasnije u cjelini kao TV drama – priča za MNE magazin Nelević.
Objašnjava  da to što će biti prikazano u novogodišnjoj noći je cjelovečernji program od 40-50 minuta.
Drakić za MNE magazin ističe da je to vrlo zanimljiv projekat.
Odavno na Javnom servisu za ovu svečanu noć nije bilo ovakvih emisija.
– Konačno se angažovao Javni servis da snimi dramski igrani program. Za nas koji živimo i radimo ovdje, to je nešto što se prije 10, 15 godina nama činilo kao sasvim najnormalnija stvar i da nikad neće biti ispod tog nivoa. Naprotiv, da će iz godine u godinu i taj studio Televizije Crne Gore biti aktivan i da ćemo mi snimati i da ćemo se zajedno radovati. I mladi reditelji, koji završavaju fakultet Dramskih umjetnosti na Cetinju, mladi dramaturzi, producenti, glumci, da će se stvoriti dobra baza, mašinerija gdje će svi moći da rade, gdje će svi moći da nađu svoj prostor na čelu sa Javnim servisom koji bi morao da vodi brigu o televizijskom kreiranju, jer naši studenti završavaju televizijsku režiju, glumu na televiziji, produkciju televizijsku i dramaturgiju – ističe Drakić.
Sve to mi imamo, ali, dodaje naša sagovornica, nikako da se uvežu i na plodonosan način sve dalje nadograđuju i da imamo malu fabriku televizijskih programa.
– Mora da to krene od Javnog servisa, ne očekujem da će se privatne televizije baviti time. Tu vidimo da je njima najbitnija dnevna politika, jer današnji mediji u Crnoj Gori se samo bave dnevnom politikom i, ako to nije dnevna politika, onda je to egzibicionizam i senzacionalizam. Ali, igrani dramski program, gdje ipak mi ogromnu obavezu imamo da sačuvamo i ispričamo mnogo priča koje su ne samo istorijske teme, nego nešto što mi jesmo, možda i da bude sačuvan duh ovog vremena. Sve je to naša obaveza i sve to dramski stvaraoci na našim prostorima treba da urade – kaže Drakić.
Može se, navodi, naći mnogo problema, jer je to kratko vrijeme, zato što je pod kapom novogodišnjeg programa, ali, s druge strane, opet je to profesionalni izazov i okupljanje ekipe.
– To je potreba da se sve to snimi i nikada se više ne prave tolike pauze u snimanju dramskog programa kao što je to sad bilo – zaključila je Drakić.
B.R.
Foto: B. Šekularac

kud duga