PREPORUKA ZANIMLJIVOSTI

SLAVICA GLAVIČIĆ IZRAĐUJE UNIKATAN NAKIT: Šarena radionica za dame sa stilom

Slavica Glavičić, rođena Sarajka a sticajem životnih okolnosti i ličnih odluka stanovnica Bara, već pet godina se uspješno bavi izradom asesoara za “ljepši i nježniji pol”. Naime, ova kreativna žena čiji su glavni pomoćnici njene dvije ćerke je svoj ,,čarobni svijet “ ,,preselila” u Šarenu radionicu u kojoj se stvaraju različiti komadi nakita počevši od broševa preko ogrlica i narukvica.

Slavica Glavičić

U razgovoru za MNE magazin Slavica kaže da se ,,radeći ovaj posao – hobi vodi  jednim Gučijevim sloganom koji kaže da “kvalitet traje dugo nakon što se zaboravi cijena”.

-Trudim se da u svaki komad nakita unesem ljubav i maksimum  znanja i mogućnosti, pa ostale dame koje se bave ovom vrstom umjetnosti ne doživljavam kao konkurenciju već više kao koleginice. Sve smo mi drugačiji tipovi ličnosti i nakit koji pravimo odražava našu ličnost, maštu, ideju- objasnila je ona i dodala da repromaterijal koji koristi pretežno nabavlja u inostranstvu, gdje je u principu i najveći izbor.

Inspiraciju za rad nalazi svuda ali navodi i citat Siniše Pavlovića koji je kazao da “Inspiracija nikad ne dolazi sama od sebe. Ona jeste u nama, ali je sami ne možemo pokrenuti. Kao što jedan kamen ne može upaliti vatru dok ga drugim kamenom ne udarimo, tako i inspiracija neće doći dok nam neko drugi ne pomogne kako bi tu varnicu stvorili”.

-Inspiraciju nalazim u svim divnim damama kojima se sviđa moj nakit, osluškujem njihove želje, ideje, dodam moje iskustvo i ljubav i tako nastaju komadi Šarene radionice, Ponekad mušterije žele da im se uradi isti komad nakita kao što su negdje vidjele, ali i tad se trudim da dodam neki lični pečat da bi bio jedinstven-objasnila je Glavičić.

Na pitanje koliko je vremena potrebno za izradu jednog komada nakita, Slavica je kazala da dužina izrade zavisi od veličine, zahtjevnosti ali i od metode izrade. Ogrlice koje se rade metodom šivenja i koje sadrže više od  hiljadu ručno ušivenih perlica i kristala mogu da oduzmu i dva do tri dana, zavisno od detalja ali to su posebna remek djela i za njih treba vremena. Ostali nakit se relativno brzo izradi.

Ona ističe da su dame koje uživaju u njenim komadima nakita najveće priznanje koje može dobiti za svoj rad.

I.M.