MODA PREPORUKA

ART: Preminula urednica italijanskog ,,Vogue”-a Franka Socani

Urednica italijanskog ,,Vogue”-a od 1988. godine Franka Socani, preminula je danas nakon duge bolesti u 66. godini u svom domu u Milanu, piše britanski ,,Vogue”.
Socani je bila poznata kao pionirka tematskih brojeva časopisa ,,Vogue”, po tome što je pomjerala granice i postavljala pitanja o tome na koji način ljudi vide ljepotu u modi.

Diplomirala je Književnost i Filozofiju. Karijeru je počela u ,,Vogue Bambini”-ju. Bila je ambasadorka Ujedinjenih nacija.
– Franka je bila jedan od najboljih urednika ovog časopisa. Bila je najtalentovanija od svih, najuticajnija i važna osoba unutar organizacije ,,Conde Nast International”. ,,Vogue Italia”-u je načinila moćnim i uticajnim glasom u svijetu mode i fotografije, objavljujući inovativne slike i tekstove. Tako je ,,Vogue” proširila van granica tradicionalnog modela modnog časopisa i često time izazivala kontroverze. Najveći modni fotografi (prim.a. među kojima Stiv Mizel sa kojim je bila u vezi, Piter Lindberg i Brus Veber) njoj su se obraćali kao kreativnom vođi koji im je davao slobodu da prave svoj najbolji rad, što su i radili iz mjeseca iz mjesec – kazao je predsjednik i izvršni direktor ,,Conde Nast”-a Džonatan Njuhaus.

On je istakao da je radio sa njom od 1989, da joj se divio i volio je.

– Puno će mi nedostajati. Modni svijet je u žalosti – rekao je Njuhaus.
B.R.
Foto: Rex