ART PREPORUKA

ART: ,,Montenegro Film Forum 2016” u srijedu okuplja filmske profesionalce iz regiona i svijeta

,,Montenegro Film Forum 2016” biće održan u srijedu u 10 sati u Hotelu ,,Ramada” u Podgorici.
Ovogodišnji 5. Montenegro Film Forum, u svom jubilarnom izdanju prati aktuelna dešavanja vezana za crnogorsku kinematografiju, pokrećući brojne teme od izuzetnog značaja za domaću filmsku industriju. Kroz panel diskusije u kojima učestvuju filmski profesionalci iz regiona i svijeta, domaći filmski stvaraoci imaće priliku da razmijene iskustva sa kolegama, kao i da se pokrenu inicijative značajne ne samo za crnogorsku kinematografiju, već i region. Takođe, osvrnuće se i na primjenu aktuelnog Zakona o kinematografiji od koga se sa razlogom očekuju značajne promjene, kao i brojni benefiti za domaću kinematografiju.
Program 5. Montenegro Film Foruma čine dvije panel diskusije, prezentaciju European Film Festivala Palić iz Subotice, prezentaciju Apulia Film Commision iz Italije, te po prvi put ove godine, pithcing za nagradu Montenegro Film Foruma koja se dodjeljuje za najbolje napisan i prezentovan scenario za kratki studentski/debitantski igrani film.
Ovogodišnji učesnici Montenegro Film Foruma su: Petar Mitrić, predstavnik European Film Festivala Palić iz Subotice; Raffaela Devecchio, predstavnica fondacije Apulia Film Commission iz Barija; Leonardo Paulillo, predstavnik Paulillo&Teti, IP and Copyrights iz Rima; Boris Dmitrović, predstavnik Formula Film iz Zagreba, Fatos Berisha, predstavnik PriFilm Festa iz Prištine; Boban Jevtić, direktor Filmskog centra Srbije, Vuk Marjanović, predstavnik Cyber&few good men iz Srbije, Sasho Pavlovski, reditelj i producent ispred Manufaktura Production iz Skoplja i producent Alem Babić, predstavnik produkcijske kuće Document iz Sarajeva.
Panel diskusije vodiće se na teme:
-Izazovi kinematografija malih zemalja, sa fokusom na rad i održivost filmskih centara regije, koji su odraz regionalne kinematografije;
-Mogućnosti zajedničke promocije filmskih lokacija država regiona.
Specifičnost ovogodišnjeg jubilarnog Montenegro Film Foruma ogleda se u dijelu programa koji je posebno posvećen mladim autorima iz Crne Gore, studentima i autorima debitantima koji su se prijavili sa svojim scenarijima na konkurs Montenegro Film Foruma. Za njih je organizovana kratka radionica na kojoj će ih kolege i gosti našeg Foruma uputiti na najbolje načine predstavljanja filmskih projekata sa ciljem što bolje pripreme prezentacije pred četvoročlanim žirijem i publikom koja je praktično peti glas žirija. Kao i do sada, na svečanom otvaranju, Montenegro Film Forum će uručiti Povelje pojedincima i institucijama kao znak zahvalnosti za doprinos razvoju crnogorske kinematografije.
– Svi filmski profesionalci i stručnjaci, studenti Akademija, te ljubitelji filma su dobrodošli! – poručuju iz ,,Artikulacija productiona”.