PREPORUKA SPORT

ODBOJKA: Kolaković poručio da bi volio da vodi reprezentaciju Crne Gore

Igor+Kolakovic+3tj9MNHfLGWmSlobodan Boškan nije uspio da izbori plasman na Evropsko prvenstvo sa odbojkaškom reprezentacijom Crne Gore. Uslijedio je rastanak. Boškan je preuzeo Olimpijakos, a odmah poslije ovakvog epiloga kao prvi pik na listi želja čelnika Saveza bio je Igor Kolaković, piše ,,Sport klub“.

Sjajni stručnjak je imao mnogo uspjeha i kao igrač. Branio je boje Budućnosti i Partizana, a sa crno-bijelima je osvojio dvije šampionske titule i dva trofeja u Kupu. Pored toga sa Partizanom je osvojio i KUP CEV. Trenersku karijeru je počeo u Budućnosti, a 2006. godine je postao selektor Srbije.

Državni tim Srbije vodio je sve do 2015. godine, kada je poslije devetog mjesta na Svjetskom šampionatu u Poljskoj odlučio da podnese ostavku. Tokom selektorske funkcije osvojio je zlato i dvije bronzane medalje na evropskim šampionatima, bronzanu medalju na Svjetskom šampionatu, dve srebrne i jednu bronzanu medalju na finalnim turnirima Svjetske lige. Sa reprezentacijom je dva puta učestvovao na Olimpijskim igrama. U Pekingu je osvojeno peto, a u Londonu deveto mjesto. SAD je zaustavila Srbiju u četvrtfinalu OI u Pekingu 3:2. U Londonu Srbija je ostala iza SAD, Brazila, Rusije i Njemačke u grupi.
Kao trener Budućnosti, Kolaković je osvojio šampionat Jugoslavije, dva šampionata Srbije i Crne Gore, dva šampionata Crne Gore. Na mjestu trenera ACH Voleja, osvojio je dvije titule i dva Kupa Slovenije.

– Pričao sam sa ljudima iz Saveza. Razgovori su bili više nego korektni. Volio bih da preuzmem reprezentaciju, ali trenutno imam razgovore i sa klubovima iz inostranstva i ne bih volio da budem nekorektan i neozbiljan. To nikada nisam bio. Lako može da se dogodi da čelnici novog kluba, zauzmu stav da ne mogu istovremeno da radim na dva mjesta. U slučaju da se sve bude odvijalo kako bih ja želio sješću na klupu Crne Gore – rekao je Kolaković.

6808854-igor-kolakovic-643-385

Razloga za žurbu nema jer reprezentaciju Crne Gore prve obaveze očekuju tek u maju naredne godine kada počinju kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo. Crna Gora je u grupi sa Rusijom, Estonijom, Rumunijom, Mađarskom i Kosovom.

– Kvalifikacioni turnir se igra u Estoniji. Selekcija koja osvoji prvo mjesto ide na Svjetsko prvenstvo, a drugoplasirana će imati priliku da stigne do cilja kroz baraž mečeve. Favorit je naravno Rusija.
Na pitanje kakav je potencijal i kvalitet državnog tima Crne Gore, Kolaković je rekao:

– Crna Gora je trenutno u C grupi Svjetske lige. Potencijala ima. Međutim, neophodan je veliki rad i vrijeme da se stigne do velikog takmičenja. Ne znam koliko je realno da se mašta o plasmanu na Svjetsko, ali mislim da bi Crna Gora mogla i morala da se izbori za mjesto na narednom Evropskom šampionatu što bi zaista bio korak naprijed, korak koji bi mnogo značio u smislu popularizacije, medijske pažnje i svega ostalog što je neophodno da bi se stiglo do evropskog i svjetskog vrha. To je dug i težak put, ali nije neostvariv, naprotiv – rekao je Kolaković.

Znači samo je pitanje dana kada ćete preuzeti Crnu Goru?

„Jednog dana hoću sigurno, ali kojeg sada je pitanje“, našalio se Kolaković i nastavio: „Sve će biti mnogo jasnije krajem januara, početkom februara.“

U godini koja slijedi na programu su Evropska prvenstva u konkurenciji odbojkaša i odbojkašica. Domaćin odbojkašima će biti Poljska, a dame će ugostiti dvije zemlje, Azerbejdžan i Gruzija.

Podsjećanja radi, odbojkaši će u prvoj fazi takmičenja igrati protiv Poljske, Finske i Estonije. Odbojkašice će odmjeriti snage sa Holandijom, Belgijom i Češkom.

Izvor: sportklub.rs
Foto: Facebook