PREPORUKA SPORT

PODGORICA: U hotelu ,,Verde” uručene nagrade Glavnog grada najboljim sportistima i sportskim radnicima

027_12Glavni grad je na svečanosti održanoj u hotelu ,,Verde” dodijelio priznanja najboljim sportistima i sportskim radnicima u 2016. godini. U ime gradske uprave, dobitnicima priznanja, brojnim ličnostima iz javnog života, predstavnicima medija i gostima na svečanosti odratio se zamjenik gradobačelnika Podgorice mr Boris Mugoša.

001_64

On je tom prilikom ocijenio da je privilegija i zadovoljstvo biti u društvu najuspješnijih sportista i sportskih radnika Podgorice.
– Njihov broj, ali i postignuti rezultati svjedoče o izuzetno uspjesnoj sportskoj godini. Ovogodisnjim rezultatima sportista iz Podgorice ispisane su zlatne stranice istorije crnogorskog sporta. Samo u ovoj godini smo imali titulu profesionalnog prvaka svijeta u boksu koju je osvojio naš Dejan Zlatičanin, koji je nakon Mata Parlova drugi takmičar sa prostora bivše Jugoslavije sa šampionskim WBC pojasom, zatim prvu medalju u istoriji crnogorske paraolimpijske atletike i još mnogo značajnih rezultata. Sve ovo predstavlja potvrdu neophodnosti još većeg doprinosa lokalnih i državnih struktura razvoju crnogorskog sporta. Čestitam dobitnicima priznanja, jer su oni zaista najbolji ambasadori grada i države, a koristim ovu priliku i da našem najboljem bokseru Dejanu Zlatičaninu poželim da narednog mjeseca u Las Vegasu odbrani titulu svjetskog prvaka i još jednom Podgoricu i Crnu Goru učini ponosnom” – zaključio je Mugoša.

This slideshow requires JavaScript.

Dobitnici priznanja za 2016. godinu:

 1. Zlatna plaketa za uspješnu saradnju u realizaciji programskih aktivnosti Sekretarijata za kulturu i sport

 Direkciji FINA Svjetskog juniorskog vaterpolo prvenstva Podgorica 2016

Glavni grad Podgorica i Vaterpolo savez Crne Gore su bili organizatori 3. Svjetskog juniorskog vaterpolo prvenstva. Tehnički dio Prvenstva odradila je Direkcija Šampionata.

Na Prvenstvu je učestvovalo 19 ekipa uz prisustvo velikog broja FINA zvaničnika. Po komentarima brojnih učesnika i uglednih ljudi iz vaterpolo sporta, jedno od najbolje organizovanih takmičenja kada je u pitanju ovaj sport.

Podgorica je u svim segmentima organizacije Svjetskog prvenstva odgovorila na najbolji i najsavremeniji mogući način. Od samih hotela, gdje su bile smještene reprezentacije, sudije i zvaničnici FINA, pa do transporta, i naravno samog bazena koji je bio opremljen po najsavremenijim standardima.

Svjetsko juniorsko prvenstvo u Podgorici za vaterpoliste samo je još jedan u nizu dokaza da Podgorica ima infrastrukturne i ljudske kapacitete da organizuje i najzahtjevnije šampionate svjetskog nivoa, i da je ovo takmičenje bila samo odskočna daska za novi sportski spektakl u Glavnom gradu Crne Gore!

 2. Zlatna plaketa za izuzetan doprinos u razvoju, organizovanju i unapređenju sporta

Petar Popović

Generalni sekretar Košarkaškog saveza Crne Gore od 1992. godine.

Dobitnik plakete KSCG povodom obilježavanja 60 godina postojanja Košarkaškog saveza Crne Gore.

U protekle dvije godine bio je na čelu organizacije dva Prvenstva Evrope B divizije za djevojke do 20 godina u Podgorici, što je od strane FIBA ocijenjeno kao vrlo uspješno. U toku njegovog dvije i po decenije dugog mandata crnogorska košarka je postigla svoje najveće uspjehe, kako klupske tako i reprezentativne.

Ranko Jovović

-dugogodisnji sportski novinar na TVCG od 1976-2006 god

-Predsjednik  karate kluba Budućnost,

-Predsjednik Karate saveza Podgorice,

-Predsjednik Karate saveza Crne Gore,

-Predsjednik Karate saveza Jugolavije,

-potpredsjednik Balkanske karate federacije,

-Predsjednik Udruženja sportskih novinara Crne Gore

-Član Izvršnog odbora Crnogorskog olimpijskog komiteta,

a sada direktor marketinga Crnogorskog olimpijskog komiteta,

-2011. godine dobitnik nagrade zaslužni sportski radnik Crne Gore.

 3. Zlatna plaketa za razvoj i promociju sporta osoba sa invaliditetom

 Atletski klub osoba sa invaliditetom „Vihor“ iz Podgorice

Atletski klub osoba sa invaliditetom Vihor je osnovan 2008. godine. Atletičari atletskog kluba Vihor poslednje 4 godine postižu odlične rezultate, tako su na međunarodnim takmičenjima osvojili: 15 zlatnih, 15 srebrnih i 5 bronzanih medalja.

Član Kluba može biti svaka osoba sa tjelesnim invaliditetom bez obzira na stepen invaliditeta.

Takmičar ovog kluba, Radmilo Baranin je u junu ove godine, u Grosetu na Evropskom prvenstvu osvojio zlatnu medalju u bacanju koplja i srebrenu medalju u bacanju kugle.
4. Zlatna plaketa za promociju i razvoj sportske rekreacije

Društvo sportske rekreacije Sindikata Telekoma-Podgorica

Društvo sportske rekreacije Sindikata Telekoma je članica Podgoričkog Saveza koja u svojim programima ima uključeno preko 300 zaposlenih u Telekomu, a svoje osnovne aktivnosti sprovodi kroz: organizovani odmor, aktivnosti na polju sporta, kao i godišnjom manifestacijom “Susreti rekreativaca T-Coma Crne Gore.
5. Zlatna plaketa za poseban doprinos u razvoju školskog sporta

– prof.  BOŽIDAR MARKOVIĆ, OŠ „Štampar Makarije“

– prof.  OLEG ULIĆEVIĆ, Srednja trgovnska škola „Sergije Stanić“

Božidar Marković i Oleg Ulićević su profesori fizičkog vaspitanja.

Profesori koji su u školama u kojima rade postigli zapažene rezultate u radu sa učenicima i sportskim ekipama, gdje su prepoznati po svom pedagoškom umijeću i brojnim nagradama.

Aktivno učestvuju u svim sportskim manifestacijama Glavnom grada dajući poseban doprinos razvoju školskog sporta.
6. Plaketa za izuzetne sportske rezultate u 2016. godini

       RADMILO BARANIN

Radmilo Baranin je postigao istorijski rezultat osvojivši zlatnu medalju u bacanju koplja i srebrnu medalju u bacanju kugle na Evropskom prvenstvu u Italiji, za osobe sa invaliditetom.

Ovo je bilo najmasovnije Prvenstvo do sada (630 učesnika iz 40 zemalja), a Radmilo je učinio da se crnogorska himna po prvi put čuje na nekom velikom takmičenju za osobe sa invaliditetom.

  1. MARINA RAKOVIĆ

Članica Karate kluba „Omladinac“. Takmičarka koja u kontinuitetu postiže vrhunske rezultate na domaćim i međunarodnim takmičenjima. I ova godina je bila više nego uspješna, a rezultati koji su ostvareni u 2016. godini su:

  1. mjesto Balkansko prvenstvo
  2. mjesto Premijer liga, Pariz
  3. mjesto Premijer liga, Istanbul
  4. mjesto Svjetski kup, Slovenija
  5. mjesto Svjetsko prvenstvo, Austrija

 UNIVERZITET DONJA GORICA

Uspjesi sportista studenata su indikator dobrog pravca i uspješnosti filozofije razvoja Univerziteta Donja Gorica, kao sportskog univerziteta i univerziteta sportista. Do sada je Univerzitet Donja Gorica, tj. sportske ekipe i pojedinci bili veoma uspješni na nacionalnim, regionalnim, evropskim i svjetskim univerzitetskim takmičenjima, a među najznačajnijim sportskim rezultatima u 2016. godini izdvajamo:

  • 4 medalje na Evropskim univerzitetskim igrama u Hrvatskoj, gdje su osvojene medalje u karateu, tekvondou i džudou. Na ovim igrama je učestvovalo 5.500 studenata-sportista sa 440 univerziteta iz 44 zemlje.
  • Zlatna medalja na Svjetskom univerzitetskom prvenstvu u karateu, koje je održano u Portugaliji.
  1. TOMAŠ ĐUROVIĆ

Član Atletskog kluba „Draževina“.

Tomaš postiže zapažene rezultate još od mlađih kategorija. Kao mlađi junior je učestvovao na Svjetskom, Evropskom i Balkanskom takmičenju gdje je osvajao medalje. Kao mlađi senior je učestvovao na Evropskom i Balkanskom prvenstvu, gdje je takođe osvajao medelje. Više puta je obarao crnogorski rekord u bacanju kugle. Sada kao senior u 2016. godini postiže odlične rezultate, i to:  – 3. mjesto Mediteranske igre

–  4. mjesto Balkansko prvenstvo

– 4. mjesto Igre malih zemalja

  1. MARIO HODŽIĆ

Član karate kluba „Omladinac“.

U kontinuitetu postiže odlične rezultate na domaćim i međunarodnim takmičenjima. Tri godine za redom je osvajač medalje na Evropskom prvenstvu. Najznačajniji rezultat u 2016. godini je osvajanje zlata na Evropskom prvenstvu.

  1. DRAGANA KONJEVIĆ

Članica karate kluba „Omladinac“.

U 2016. godini je osvojila:

I mjesto pojedinačno i ekipno za seniorke u borbama na Državnom prvenstvu

II mjesto pojedinačno za seniorke na Balkanskom prvenstvu.

I mjesto ekipno za seniorke na Balkanskom prvenstvu.

II mjesto pojedinačno na Premijer ligi.

III mjesto pojedinačno za seniorke na Evropskom prvenstvu.

  1. NENAD DULOVIĆ

Član karate kluba „Omladinac“.

I mjesto pojedinačno i ekipno u borbama na Državnom prvenstvu

I mjesto pojedinačno za juniore u borbama, Svjetski kup

  1. VUK DRAGUTINOVIĆ

Član džiu džicu reprezentacije Crne Gore. Ove godine osvojio:

  1. i 3. Mjesto na Evropskom prvenstvu i 1. mjesto na Svjetskom prvenstvu.
  1. DEJAN VUKČEVIĆ

Član džiu džicu reprezentacije Crne Gore. Ove godine osvojio:

  1. Mjesto na Evropskom prvenstvu i 2. mjesto Svjetskom prvenstvu.
  1. MILOŠ KOVAČEVIĆ

Član džiu džicu reprezentacije Crne Gore. Ove godine osvojio:

  1. mjesto na Svjetskom prvenstvu.
  1. LAZAR ĆUPIĆ

Član Džudo kluba „Milenijum Podgorica“ i reprezentacije Crne Gore. U ovoj godini ostvario sledeće rezultate: 1. mjesto Prvenstvo CG

  1. mjesto Balkansko, juniori
  2. mjesto Balkansko, seniori
  3. mjesto Svjetsko, juniori (sambo)

 7. Perspektivni sportisti Podgorice za 2016. godinu

ANASTASIJA BABOVIĆ

Članica Ženskog rukometnog kluba “Budućnost” i reprezentacije Crne Gore. Najbolji golman na Mediteranskom  šampionatu ove godine i najmlađa igračica koja je nastupila u EHF Ligi šampiona.

STEFAN MILIĆ

Član FK ,,Budućnost”. Kapiten kadetske selekcije Kluba i reprezentacije Crne Gore.

FEĐA PAJOVIĆ

Član je Košarkaškog Kluba „Budućnost VOLI“ od 2008. godine. Prošao je sve selekcije kluba od škole košarke do kadetske selekcije. Prvak je Crne Gore sa kadetskom selekcijom KK Budućnost VOLI u sezoni 2015 – 2016.  Osvajač je drugog mjesta na nivou Crne Gore u šutiranju trojki u kadetskoj selekciji. Odličan je učenik I razreda Ekonomske škole ,,Mirko Vešović“.

MILJAN MARINOVIĆ

Član je Košarkaškog Kluba Budućnost VOLI od 2013. godine. Kao igrač pionirske selekcije Budućnosti, prvak je Crne Gore za sezonu 2015 – 2016. Član je pionirske reprezentacije Crne Gore. Odličan je učenik je IX razreda Osnovne Škole “Vuk Karadžić“.

BOJAN BOŠKOVIĆ

Član karate kluba „Omladinac“.

U 2016. godini osvojio:

I mjesto pojedinačno za kadete u borbama na Državnom prvenstvu

I mjesto ekipno za kadete u borbama na Državnom prvenstvu

I mjesto pojedinačno za kadete na Svjetskom kupu.

ILIJA RADONJIĆ

Član karate kluba „Omladinac“.

U 2016. godini osvojio:

III mjesto pojedinačno za kadete u borbama na Državnom prvenstvu

III mjesto pojedinačno za kadete na Svjetskom kupu.

MILOVAN SEKULOVIĆ

Član Bokserskog kluba „Podgorica“.

U 2016. Godini osvojio:

I mjesto na Državnom prvenstvu za juniore

I mjesto na Trofeju Podgorice

I mjesto na bokserskoj reviji „Jadranski biser“

Imjesto na Međunarodnom turniru u Sofiji

III mjesto na Evporskom prvenstvu za juniore

 

FILIP BAKIĆ

Član Karate kluba „Budućnost“ i kadetske karate reprezentacije Crne Gore. Jedan od najtalentovanijih u svojoj kategoriji. Za deset godina koliko se bavi karateom bio je 8 puta pojedinačni prvak Crne Gore i 5 puta ekipni, osvojio dvije medalje na Balkanskom prvenstvu i veliki broj medalja na domaćim i međunarodnim turnirima.

 

FILIP RADULOVIĆ

Član Stonoteniskog kluba „Budućnost“ i svih selekcija reprezentacije Crne Gore. Na prvenstvima Crne Gore učestvovao za kadete, juniore i seniore, na kojima je osvojio 5 prvih, 3 druga i 1 treće mjesto. Na Balkanskom prvenstvu za kadete i mlađe seniore bio je drugi ekipno i treći pojedinačno za kadete.

8. Najuspješniji trener

ŽARKO RAKOVIĆ

Žarko Raković je trener u Karate klubu „Omladinac“, čiji takmičari postižu veoma zapažene rezultate na svim domaćim i međunarodnim takmičenjima.

I ova godina je bila veoma uspješna za njih, što potvrđuje veliki broj osvojenih medalja takmičara ovog kluba.

Rezultati Kluba u 2016. godini su ga kandidovali za najuspješnijeg trenera. Da ponovimo najznačajnije rezultate Kluba u 2016. godini:

– Balkansko prvenstvo za seniore (2 zlatne, 1 srebrna, 2 bronzana)

– Balkansko prvenstvo za djecu (2 zlatne, 1 srebrna, 4 bronzane)

– Premijer liga (1 zlatna, 1 srebrna, 3 bronzane)

– Evropsko prvenstvo za K/J/U21 (1 zlatna)

– Evropsko prvenstvo za seniore (1 bronzana)

– Svjetski kup (2 zlatne, 1 srebrna, 2 bronzane)

– Svjetsko prvenstvo (1 bronzana)

 

Na osnovu svega navedenog Savjet Sekretarijata za kulturu i sport Glavnog grada, imenovanog proglašava za Najuspješnijeg trenera Podgorice za 2016. godinu.
9. Najuspješniji klub

Ove godine Savjet Sekretarijata za kulturu i sport Podgorice je odlučio da, na osnovu ostvarenih rezultata u ovoj godini, 2 kluba zaslužuju priznanje – NAJUSPJEŠNIJI KLUB U PODGORICI ZA 2016. GODINU.

To su: Ženski košarkaški klub „Budućnost Bemax“ i Karate klub „Omladinac“

  • ŽENSKI KOŠARKAŠKI KLUB „BUDUĆNOST BEMAX“

Sezona 2015/2016 ostaće upisana zlatnim slovima u istoriji crnogorske košarke, zahvaljujući košarkašicama Budućnost Bemaxa.

Košarkašice ovog kluba uspjele su da, osim osvajanja oba trofeja na domaćoj sceni bez poraza, osvoje šampionski pehar u WABA ligi. Budućnost Bemax je u WABA ligi od 16 utakmica trijumfovala na 15.

Jedini je klub u regionu koji ima 4 seniorske reprezentativke i 6 u mlađoj selekciji.

Osim takmičarskog rezultata treba istaći ulogu Kluba na promociji košarke. U periodu od septembra prošle godine do aprila ove godine organizovana je akcija „Igraj za Budućnost“, koja je obuhvatala promociju košarke kroz skoro sve podgoričke osnovne škole, kao i škole u šest crnogorskih gradova, a u cilju promocije uručeni su i pokloni školama.

           – KARATE KLUB „OMLADINAC“

 Karate klub „Omladinac“ je u 2016. godini bio veoma uspješan, čiji su takmičari osvojili veliki broj medalja na državnim i međunarodnim takmičenjima, u svim uzrasnim kategorijama.

Navešćemo one najznačajnije:

– Balkansko prvenstvo za seniore (2 zlatne, 1 srebrna, 2 bronzana)

– Balkansko prvenstvo za djecu (2 zlatne, 1 srebrna, 4 bronzane)

– Premijer liga (1 zlatna, 1 srebrna, 3 bronzane)

– Evropsko prvenstvo za K/J/U21 (1 zlatna)

– Evropsko prvenstvo za seniore (1 bronzana)

– Svjetski kup (2 zlatne, 1 srebrna, 2 bronzane)

– Svjetsko prvenstvo (1 bronzana)

Na osnovu svega navedenog Savjet Sekretarijata za kulturu i sport Glavnog grada, ove Klubove proglašava za Najuspješnije klubove Podgorice za 2016. godinu.
10. Najuspješniji sportista Podgorice za 2016. godinu

  • DEJAN ZLATIČANIN

Rođen 24. aprila 1984. godine u Podgorici.

Crnogorski bokser Dejan Zlatičanin donio je svojoj zemlji prvu šampionsku titulu u profesionalnom boksu, osvojivši šampionski pojas u lakoj kategoriji u WBC verziji.

Svjetski prvak je postao 11. juna 2016. godine tehničkim nokautom nad Frenklinom Mamanijem u III rundi meča, a ovo je bio 15. meč da je završio tehničkim nokautom.

Trenutno ima skor od 22 pobjede, bez ijednog poraza.

Na osnovu svega navedenog Savjet Sekretarijata za kulturu i sport Glavnog grada imenovanu proglašava za Najuspješnijeg sportistu Podgorice za 2016. godinu.

Dejan se nalazi u Americi gdje se priprema za naredni meč, a pehar je primio njegov otac Gligo.