ART PREPORUKA

,,CITY MALL”: Održana promocija knjige Simonide Milojković

flajer-a4-01Roman „Žena“ Simonide Milojković promovisan je u petak uveče u knjižari „Narodna knjiga“ u podgoričkom tržnom centru „City mall“.
Oduševljenje temom, stilom pisanja i izuzetnom društvenom važnošću ove knjige izrazio je dr Ljubinko Kaluđerović, psihijatar koji je aktivno učestvovao u nastanku ovog djela kao stručni konsultant i recenzent.
– Pisac Simonida Milojković je hroničar savremenog doba. Njeni romani plijene, izazivaju emocije i provociraju taman koliko je potrebno. Čitaju se u jednom dahu. Prust je pisao o „potrazi za izgubljenim vremenom“, Simonidini heroji su u potrazi za samim sobom. Oni traže novi smisao i imaju probleme sa vlastitim identitetom – rekao je dr Kaluđerović na promociji.
Govoreći o netoleranciji i tome koliko smo, zaslepljeni predrasudama, skloni da osudimo svakoga ko je drugačiji od nas, Milojković se slikovito obratila publici na promociji:
– Svaki put kad kreneš da opsuješ Roma zato što je „Ciganin“, homoseksualca zato što je „peder“, ili prosjaka na semaforu zato što je „zdrav i prav, konju rep da iščupa, ali neće ljenčuga da radi nego mu je lakše da prosi“… Primjera je mnogo, a istina je jedna. Tom psovkom ćeš šutnuti u stomak čovjeka koji već izubijan leži na podu, oboren udarcima onih koji razmišljaju isto kao ti. Jesi li siguran da želiš da ga šutneš, junačino?
Ove autorkine riječi pozdravljene su dugim aplauzom, a promocija knjiga pretvorila se u diskusiju o problemima kojima se takođe bavi roman ,,Žena”: vršnjačko nasilje i nasilje nad ženama.

kud duga