ART PREPORUKA

ČESTITAMO, LEGENDO: Kirk Daglas danas slavi 100. rođendan

Glumac Kirk Daglas danas slavi 100. rođendan. U toj porodici i filmskom svijetu proslava je počela nešto ranije.

I dan-danas se prepričava njegov boravak u Sarajevu, a mi priču sa portala Depo.ba prenosimo u cjelosti.
,,On je bio tu za Olimpijadu. O tim vremenima govori Miralem Turčalo, konobar koji je u hotelu ,,Evropa” počeo da radi za Olimpijadu 1984. godine, a sada, nakon obimne restauracije ovog objekta, opet je u konobarskoj uniformi:

,,Ja sam počeo da radim u Evropi u periodu kada su se u ljetnjoj bašti često organizovale tematske, plesne večeri. U ovaj hotel tada je je dolazila kompletna tadašnja estrada, kako zabavna tako i narodna, i to iz cijele Jugoslavije. Mnogi su zimi u našoj Bečkoj kafani, a ljeti u bašti zakazivali redovna druženja.”

Kada se prisjeća starih vremena i slavnih svjetskih imena koja su prespavala u hotelu, Miralemu Turčalu na pamet odmah pada poznati američki glumac Kirk Daglas:

,,On je bio tu za Olimpijadu. Čovjek sa porocima, ali veliki gospodin. Volio je kocku. Prokocka za noć 100.000 dolara, i izađe iz kockarnice nasmijan, normalan i raspoložen. Onda dođe na večeru, postroji konobare k'o vojnike i podijeli im po sto dolara. Svi smo ga pamtili kao krajnje velikodušnog.”

Foto: Getty

Foto: Getty

Naravno, svi se sećaju i priče o onom nesrećnom sarajevskom ćevabdžiji koji je htio da ,,prevesla” Kirka naplativši mu ručak po astronomskoj cifri. Da je bio pametniji vjerovatno bi dobio napojnicu koju bi pamtio cio život.”
Isur Danielovič, kako mu glasi ime, jedan je od posljednjih preživjelih velikana Zlatne ere Holivuda. Naš Spartak. Ili, kako kažu u ,,The Guardian”-u, holivudska planina Rašmor u jednom čovjeku.
Zahvaljujući njemu, okončana je čuvena ,,Holywood Blacklist”, odnosno ,,Holivudska crna lista” na kojoj su bili svi filmski radnici koji su u to vrijeme bili članovi Komunističke partije i kojima je bilo zabranjeno da rade, za šta u intervjuu za ,,Variety” prije tri dana rekao da mu je to trenutak na koji je najponosniji.

Foto: Getty

Foto: Getty

Sa tugom u očima tada je izgovorio:

Foto: Getty

Foto: Getty

– Sada imam 100 godina. Čitam o Holivudu i ne poznajem te ljude. Gdje je Bart (Lankaster)? Gdje je Lorens Olivije? Svi su nas napustili. Nedostaju mi. Osjećam se usamljeno – rekao je Daglas za ,,Variety”.
Ipak, za kraj razgovora se razvedrio i našalio: ,,Ponovićemo ovo kada napunim 200!”
Ono što je još na vječnoj listi divljenja ovom čovjeku jeste uspješan brak koji traje još od 1954. sa sada 97-godišnjom En Budjens, te njegova bitka da se čuje njegov glas nakon što ga je, poslije niza moždanih udara 1996. godine, izgubio.
Rekao je i to da, kako bi čovjek nešto postigao u životu, mora biti dovoljno hrabar da podnese i neuspjeh.
– Ne treba meni kritičar da mi kaže da sam glumac. Sam krčim svoj put. Nikada nisam imao šefa – istakao je Daglas.
U intervjuima je naglasio, sasvim logično, i to da, ukoliko više želite da saznate o muškarcu, to možete učiniti gledajući dame koje je oženio.

Foto: Getty

Foto: Getty

Kada već govorimo o braku i ženama, jednom se našalio da mu je supruga kupila kompjuter i da sve što zna na njemu da radi jeste da igra igricu sa kartama ,,Spider Solitaire” i da ne posjeduje mobilni telefon.
Učiš dok si živ, rekao je.
– Bog blagoslovio mog oca. Dolazio bi na svaku moju predstavu. Imao sam užasnu tremu pred izlazak na scenu, bio sam loš. Otac bi mi govorio: ,,Bio si očajan, ovaj mali neće postati glumac.” Konačno, prišao mi je poslije jedne od mojih predstava i kazao: ,,Sine – bio si stvarno dobar.” – podijelio je sjećanja Daglas.
I za kraj ove priče: ,,Koliko god stvari bile loše, uvijek mogu biti gore.”, kazao je neuništivi Spartak.
B.R.

kud duga