MAGAZIN PREPORUKA

UREDNIŠTVO ,,OOOM”-A ODLUČILO: Anja Ringren Lovren je najinspirativnija osoba godine

lovrenŽena koja je spasla dvogodišnjeg dječaka sa ulice u Nigeriji, nakon što ga je porodica proglasila ,,vješcem” i odbacila, proglašena je za najinspirativniju osobu godine.
Anja Ringren Loven, humanitarna radnica iz Danske, pružila je dom dječaku u februaru.

Ona i suprug David vode humanitarnu organizaciju u okviru koje se nalazi centar gdje žive, liječe se i obrazuju nigerijski siročići i odbačena djeca.

Dječak, koji se sada zove Houp, izopšten je iz zajednice jer ga je porodica proglasila vješcem. Njega je našla Dankinja dok je lutao ulicama nigerijskog grada Ujo i hranio se otpacima. Izgladnjelog i žednog ona ga je odvela u svoj centar i tu mu je pružena pomoć. Dječak se ubrzo oporavio.
– Kada sam ga vidjela bio je tako mali, kao beba, sva sam se stresla. I sama sam postala majka pa me je podsjetio na sina. Bilo mi je jasno u tom trenutku da ću učiniti sve da on preživi – rekla je Loven.


Zahvaljujući slici na kojoj daje vodu dječaku, a koja je ubrzo podijeljena hiljadama puta preko društvenih mreža, za nju, njenu organizaciju i djecu čuli su mnogi i od tada joj stižu brojne donacije.

– Anja Ringren Loven je svetionik nade i najinspirativnija osoba 2016. godine – rekao je glavni urednik magazina ,,OOOM” Georg Kindel.


On je bio glavni član žirija koji je izabrao najinspirativnije ljude ove godine.

Na drugom mjestu liste se našao Barak Obama, odlazeći predsjednik SAD zbog ,,zalaganja za mir, slobodu i toleranciju” uprkos promašajima kao što su nezatvaranje Gvantanama, miješanje u Siriju i Irak.

Na trećem mjestu je glumica i filantrop Šarliz Teron koja se posebno istakla u borbi protiv side, a na četvrtom mjestu liste je papa Franja zbog mijenjanja katoličke crkve nabolje. Na petom mjestu našao se Leonardo Dikaprio, slavni glumac koji se bori za zaštitu prirodne okoline.

Izvor: Blic.rs
Foto: Instagram