ART PREPORUKA

ZBOG TOGA SAM REŽIRAO ,,WAR ZONE”: Slavni glumac priznao da je oca i njega seksualno zlostavljao djed

3608

Foto: John Francis Peters za the Guardian

Britanski glumac, poznat po ,,teškim” ulogama, Tim Rot u izvrsnom intervjuu za ,,The Guardian“, rađenom u hotelu u Pasadeni, gdje sada živi, novinaru Roriju Kerolu otkrio je da je djed seksualno zlostavljao oca i njega.
Sa razgovora o Trampu kojeg ne podržava i osuđuje njegovu politiku, razgovor je skrenuo na priču o njegovom ocu gdje je Kerol podsjetio da se on zvao Erni Smit i da je bio novinar, da je odrastao u potpunom siromaštvu (,,dirt poor”), borio se na strani RAF, prezime promijenio u Rot djelom iz solidarnosti sa Jevrejima, te bio član britanske Komunističke partije. Partiju je napustio sedamdesetih djelom zbog seks skandala kojih se gnušao.
– Bio je zlostavljano dijete, moj otac, i imao užasno djetinjstvo, pa je zbog toga takve stvari shvatao vrlo ozbiljno – kazao je Rot u tom trenutku.
Kerol piše da ga je to zapanjilo i prisjeća se da je upravo Rotov režiserski prvijenac ,,The War Zone” iz 1999. godine, zasnovan na romanu Aleksandera Stjuarta o ocu koji seksualno zlostavlja kćerku, te da je glumac, bez ikakvog daljeg objašnjenja, tada samo izrekao da je i sam bio seksualno zlostavljan kao dijete.
– Sada govori da je i njegov otac seksualno zlostavljan? – čudio se Kerol.
Glumac je ovoga puta bio riješen da otkrije o kome je riječ.
– Da. Bio je oštećena duša. Volio sam ga. Bio je izrazito duhovit. Bio je seksualno zlostavljan. Ja sam bio seksualno zlostavljan, ali ne od njega. Ista osoba nas je seksualno zlostavljala – nastavio je Rot.
Ista osoba, pitao je Kerol.
– Da. Bio je to njegov otac. Bio je prokleti silovatelj. Ali niko nije ništa rekao. Niko nije znao što mu je činiti. Zbog toga sam napravio ,,The War Zone” – iskreno će Rot.

Kerol se prisjeća i scene iz ovog filma gdje kamera stoji nepomično, dok je u kadru otac koji siluje kćerku. Kaže da je dio publike u tom trenutku ustao i napustio salu.
B.R.
Foto: John Francis Peters za the Guardian

kud duga