DRUŠTVO PREPORUKA

POGLEDAJTE KO ZAOSTAJE: Agencija ocijenila da se kvalitet usluga crnogorskih operatora znatno razlikuje

ekipDosadašnji uporedni pregledi parametara kvaliteta elektronskih komunikacionih usluga pokazuju da on nije ujednačen i da se pojedini parametri kvaliteta znatno razlikuju od operatora do operatora, saopšteno je iz Agencije za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost (EKIP). Iz Agencije su predočili  vrijednosti pojedinih parametara kvaliteta za III kvartal 2016.godine za svaku uslugu pojedinačno, dok se cjelokupni izvještaj nalazi na sajtu http://www.ekip.me/zastita/kvalitet.php.

Za usluge fiksne telefonije izdvojeni su:

  • Parametar ,,Vrijeme uspostavljanja usluge na fiksnoj lokaciji za 95% uspostavljenih usluga u posmatranom razdoblju” iznosi 1 dan u mreži M:Tela, 7,5 dana u mreži Telemacha i 11,78 dana u mreži Crnogorskog Telekoma;
  • Parametar ,,Vrijeme otklanjanja kvara za pristupne linije za 80% kvarova na pristupnoj liniji u posmatranom razdoblju”, se kreće od 8 sati kod M:Tela, 31 sat kod Telemacha, do 32,25 sati kod Crnogorskog Telekoma;
  • Vrijednost parametra ,,Vrijeme odziva službe za korisnike” kod Crnogorskog Telekoma iznosi 20 sekundi, kod M:Tela 28,23 sekundi, dok kod Telemacha vrijeme odziva službe za korisnike iznosi 1,45 sekundi.

Za usluge distribucije AVM sadržaja ovo su parametri kvaliteta:

  • Vrijednost parametra ,,Vrijeme uspostavljanja usluge na fiksnoj lokaciji za 95% uspostavljenih usluga u posmatranom razdoblju” iznosi 2 dana kod Total TVa i M:Tela, 7,38 dana kod Telemacha, 7,72 dana kod MKabla i 11,44 dana kod Crnogorskog Telekoma;
  • Vrijednost parametra ,,Vrijeme otklanjanja kvara za pristupne linije za 80% kvarova na pristupnoj liniji u posmatranom razdoblju” se kreće od 8 sati koliko iznosi kod M:Tela do 36,59 sati kod Crnogorskog Telekoma. Kod ostalih operatora ovo vrijeme je: MKabl -8,05 sati, Telemach – 28,07 sati i Total TV – 36 sati;
  • Za parametar ,,Vrijeme odziva službe za korisnike” operatori su izmjerili slijedeće vrijednosti: Telemach – 1:45 s, , TotalTV – 20 s, M:kabl – 21:06 s, Crnogorski Telekom – 23 s i M:Tel – 28,23 s.

Za mobilnu mrežu izdvojeni su:

  • Parametar ”Vrijeme odziva službe za korisnike”u mreži M:Tela je 28,23 s, Crnogorskog Telekoma 29 s, a kod Telenora 44 s;
  • Parametar ,,Učestalost prigovora/pritužbi u vezi ispravnosti računa” iznosi 0,009% kod Telenora, 0,01% kod M:Tela i 0,49% kod Crnogorskog Telekoma;
  • Parametar ,,Učestalost prigovora/pritužbi u vezi ispravnosti računa za prepaid korisnike” iznosi 0,0002% kod Telenora, 0,05% kod Crnogorskog Telekoma i 0,12% kod M:Tela.

    hands texting with mobile phones in cafe

    hands texting with mobile phones in cafe

– Upoređujući parametre kvaliteta za III kvartal 2016. godine sa parametrima iz prethodnog perioda možemo da primjetimo da su operatori poboljšali vrijednosti pojedinih parametara kvaliteta usluga koje nude korisnicima – navodi se u saopštenju.

Podsjeća se, da je u cilju obezbjeđenja praćenja i unaprjeđenja kvaliteta usluga, Agencija propisala parametre kvaliteta i način njihovog mjerenja, u skladu sa najboljom praksom i uobičajenim i tehnološki garantovanim kvalitetom standardne opreme.

– Da bi korisnici mogli da izaberu kvalitetnije elektronske komunikacione usluge i pouzdanijeg operatora, odnosno da bi operatori parametre kvaliteta usluga svoje mreže mogli da uporede sa konkurencijom i preduzmu mjere za njihovo poboljšanje, potrebno je obezbjediti javnu dostupnost informacijama o kvalitetu usluga koje pružaju operatori u Crnoj Gori. Javna dostupnost informacijama o kvalitetu usluga koje pružaju operatori u Crnoj Gori se obezbjeđuje tako što operatori elektronskih komunikacionih usluga mjere propisane parametre kvaliteta elektronskih komunikacionih usluga i izvještaje o izmjerenim vrijednostima parametara kvaliteta usluga objavljuju na svojim internet stranicama i dostaviljaju Agenciji za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost – navodi se u saopštenju.

U cilju poboljšanja kvaliteta elektronskih komunikacionih usluga, povećanja njihove raspoloživosti, smanjenje broja smetnji i prekida u pružanju servisa i, u slučaju da se oni dese njihovo brzo otklanjanje, Agencija  je od operatora zatražila da omoguće da korisnici smetnje u korišćenju usluga mogu da prijave preko kratkih brojeva iz opsega 127ab. Operatori su na osnovu ovog zahtjeva omogućili pozive na ove brojeve i odgovarajuće službe za prijem prijave smetnji i njihovo otklanjanje. Smetnja u mreži  Crnogorskog Telekoma može se prijaviti pozivom na broj 12711,  Telenora na broj 12769,  M:Tela na broj 12768 i Telemacha na broj 12755. Korisnicima je omogućeno da na jednostavan način prijave smetnju tokom čitavog dana. Pozivi na ove brojeve su besplatni za korisnike, nezavisno od načina prijave smetnje i mreže iz koje se prijavljuje smetnja.

– Da bi korisnici mogli da izaberu elektronske komunikacione usluge koje im odgovaraju, pored dostupnosti informacija o kvalitetu usluga pojedinih operatora, obezbjeđena je i javna dostupnost cijena elektronskih komunikacionih usluga. Operatori su na svojim internet stranicama objavili cjenovnike svojih usluga, a Agencija za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost je u tom cilju razvila web aplikaciju ,,Kalkulator”. ,,Kalkulator” je interaktivni alat za poređenje ponuda javnih elektronskih komunikacionih usluga u Crnoj Gori, u dijelu fiksne i mobilne telefonije, usluga pristupa internetu, distribucije TV i radio programa (AVM sadržaja) i kombinovanih paketa navedenih usluga. ,,Kalkulator” korisniku pomaže u izboru elektronske komunikacione usluge, koja odgovara njegovim potrebama sa cijenovnog aspekta – podsjećaju iz EKIP-a.

Prema istraživanju o stepenu zadovoljstva korisnika elektronskih komunikacionih usluga u Crnoj Gori, koje je za potrebe Agencije u martu 2016. godine sprovela agencija za ispitivanje javnog mnjenja ,,Ipsos Strategic Marketing”, ispitanici su iskazali visok stepen zadovoljstva uslugama koje koriste u fiksnoj i mobilnoj mreži. Stepen zadovoljstva kvalitetom usluga fiksne telefonije iznosi 84%. Kvalitetom internet servisa zadovoljno je 76,5% ispitanika. Kvalitetom TV slike zadovoljno je 93,7%, a ponudom TV programa 88,4% ispitanika. Stepen zadovoljstva mobilnim uslugama takođe je izrazito visok i iznosi 89,7%. Sva dosadašnja istraživanja ovog tipa, koja periodično sprovodi Agencija dostupna su na internet stranici http://www.ekip.me/izvjestaji/istrazivanja.php, pokazuju da operatori u Crnoj Gori pružaju elektronske komunikacione usluge visokog kvaliteta.