PREPORUKA ZDRAVLJE

DJEVOJČICA (5) ZBOG TROVANJA OLIGOFOSFATIMA PRIMLJENA U KCCG: Vaške tretirali sredstvom protiv zlatice

 

584518d6-a444-450a-82ff-12d90a0a0a69-0512djecjabolnica-preview

Petogodišnja djevojčica sa sjevera u teškom je stanju zbog trovanja oligofosfatima i već desetak dana nalazi se u Institutu za bolesti djece Kliničkog centra Crne Gore, saopštila je direktorica Dječje bolnice dr Sanja Milašinović Dnevnim novinama.

Naime, djevojčica je, prema riječima Milašinović, imala vaške koje su „roditelji zbog neznanja ili nemara samoinicijativno, bez konsultacija sa ljekarom ili farmaceutom, tretirali sredstvom protiv zlatice“.

– Ovo je deseti ili 11 slučaj u ovoj godini. Roditelji iz samo njima znanih razloga ili iz sramote da se ne čuje da im dijete ima vaške, neće da odu u apoteku da kupe šampon, već djeci po glavi posipaju sredstva protiv insekata koja sadrže oligofolsfate – kazala je Milašinović.Djevojčica je na liječenju u Kliničkom centru Crne Gore, a Milašinović je kazala da je o njenom slučaju obaviješten Institut za javno zdravlje.

– Konsultovali smo i kolege iz Ekotoksikologije sa Vojno medicinske akademije, tako da je djevojčica kompletno medicinski zbrinuta – istakla je Milašinović.

Kakav će biti epilog nije mogla da prognozira, jer  kako je rekla, sada sve zavisi od odbrambenog mehananizma djevojčice.

Izvor: dnevne novine/rtcg.me