ART SLAJDER

PREMIJERA KOJINOG PRVIJENCA U PODGORICI: Smijeh i tuga pomiješani u gorkoj istini ,,Stada”

stado_premijeraGlumac i reditelj filma ,,Stado” Nikola Kojo, glumci Vesna Trivalić i Petar Strugar i producentkinja filma Biljana Prvanović poklonili su se večeras publici u punoj sali bioskopa ,,Cineplexx Delta City” u Podgorici.
stado_premijera_06
Iako je radio na režiji reklama i namjenskih kratkih filmova, ovo je prvijenac što se tiče dugometražnog filma Nikole Koja. Posvetio ga je nedavno preminulom kumu Miloradu Mandiću Mandi. A progovorio je o onome o čemu se ne govori – o glumcima i njihovom životu iza kamere, o kompromisima koje prave, o Don Kihotu i Sančo Pansi, o stadu, o društvu, o još mnogo čemu. Ovo je film o istini. Bez uljepšavanja.
– Heroja više nema… Mrtvo je moje vrijeme. Slijepci sad kolo vode – kaže Sančo.
Ipak, entuzijazam ne napušta Kolju i Cveju dok pokušavaju na sve načine da naprave svoju seriju. I nema tu nikakvih crvenih tepiha i glamura, nema veze što su Kolja (Kojo) i Cveja (Zoran Cvijanović) legende svog posla. Dvojac, uz Cvejinu suprugu (Nataša Ninković) i Koljinu bivšu suprugu (Vesna Trivalić) stavlja na kocku svoju egzistenciju kako bi napravio umjetničko djelo.  – Svako ima svoj ražanj – jedna je od rečenica koja odzvanja u mislima još dugo.
stado_premijera_02Nikola Kojo za MNE magazin rekao je da smatra da je misija umjetnika da mijenja svijet.
– Ja sam uradio film ,,Stado” i toliko od mene – kazao je Kojo.
Vesna Trivalić je za svoju ulogu istakla da se osjeća kao da je odrasla.
– Nekako mi se to sve posložilo i formulisalo i osjećam se hrabrijom što igram u filmu koji ne govori samo o glumcima nego o životu svih nas – rekla je Trivalić za MNE magazin.
stado_premijera_04Petar Strugar kazao je da je ovo film koji postavlja pitanja.
– Bilo je sjajno snimati sa Nikolom Kojom i Vesnom Trivalić. Glumili su mi roditelje u ,,Jeseni samuraja” i ovdje. Postaće dežurni roditelji Petra Strugara na filmu. Više su oni doveli mene ovdje, pošto ja sam kod njih ovdje u gostima, jer imam manji glumački zadatak nego što sam imao u ,,Samuraju” – kazao je Strugar za MNE magazin.
Izvanredne uloge publici su podarili još Srđan Timarov, Nikola Đuričko, Vojin Ćetković, Goran Radaković, Marko Gvero, Danijela Vranješ, Hristina Popović, Nikola Pejaković, Bojan Dimitrijević, Nikola Vujović, Branislav Trifunović, Miloš Samolov i drugi. Odličan scenario potpisuje Nebojša Romčević.

This slideshow requires JavaScript.


B.R.
Foto: B. Šekularac

kud duga