ART PREPORUKA

KULTURA: Otvorena Decembarska umjetnička scena

g2Decembarska umjetnička scena otvorena je sinoć u Podgorici, retrospektivnom izložbom radova studenata Arhitektonskog fakulteta.
Izložbu je otvorio ministar kulture prof. mr Janko Ljumović.
Ministar Ljumović je naveo da je ,,Arhitektonski fakultet mjesto koje prezentuje jedan osoben i kreativni dijalog između iskustva nauke i obrazovanja, a istovremeno označava zrelost i odgovornost jedne kulture kojom se garantuje promišljanje o građenju i umijeće građenja, kao i umjetnost življenja. Znanja i sposobnosti za sve to razvijaju se kroz sistem univerzitetskog obrazovanja unutar kojeg je stvaranje arhitektonskog fakulteta bila važna karika koja je dugo nedostajala.”
g4– Izložba i monografija Deset godina Arhitektonskog fakulteta u Podgorici, kao arhiv jednog osobenog iskustva i rukopisa neka bude izazov za sve vaše buduće jubileje koji će arhiv crnogorske arhitekture obogatiti novim i realizovanim djelima. Ujedno neka snaga ideja mladih arhitekata bude i njhova i naša interakcija sa svim drugim umjetnostima koji u okviru manifestacije DEUS slave praznik grada Podgorice – rekao je Ministar.
O izložbi koja predstavlja retrospektivu studentskih radova nastalih između 2006. i 2015. godine dekan Arhitektonskog fakulteta Svetislav Popović je istakao: ,,Predstavili smo sve ono što naša škola nudi. Prisutni smo iz svih oblasti arhitektonskog i urbanističkog projektovanja.”
g3– Monografiju neću posebno predstavljati, neka izložba govori o njoj. Autorsku postavku izložbe i izbor radova uradile su naše mlade kolege Aleksandar Ašanin, Marija Bojović i Irena Rajković. Ne želim ništa da sugerišem, da navodim, sami ćete vidjeti i donijeti zaključak na kojem se stepenu nalazi Arhitektonski fakultet. Moj zaključak, ali i profesora, saradnika, a mislim i studenata, jeste da je misija osnivanja Arhitektonskog fakulteta u Crnoj Gori opravdana – istakao je Dekan.
Na DEUS-u će tokom decembra biti organizovan bogat književni, likovni, muzički i filmski program.
g1naslovna