ART PREPORUKA

ART: Preminuo Endrju Saks, Manuel iz ,,Fawlty towers”-a

Foto: Guardian

Foto: Guardian

Čovjek koji je već prvom rečenicom izgovorenom u seriji ,,Falični pansion” (,,Fawlty towers”), Endrju Saks u ulozi španskog konobara Manuela, oduševio publiku širom svijeta i ostao u srcima do dan-danas, preminuo je u 86. godini.

Saksova supruga Melodi Leng rekla je da je umro protekle sedmice od posljedica vaskularne demencije od koje je bolovao četiri godine.
– Moje srce slamano je svakog dana već dugo. Ipak, bili smo srećni. Nikada se nije žalio – rekla je Leng i otkrila da je kolabirala dok se brinula o suprugu, prenosi ,,Guardian“.
Saksov otac bio je Jevrej, broker osiguravajućeg društva. Endrju je rođen u Berlinu. Porodica mu je pobjegla od nacista i nastanila se u Engleskoj.
Postao je prepoznatljiv po ulozi Manuela. Bojao se da neće uspjeti da ,,skine” španski akcenat, pa je želio ulogu Njemca.
Međutim, Džon Kliz, koji je u ,,Faličnom pansionu” tumačio Bazila Foltija, vidio je ono što ni sam Saks nije znao da u sebi posjeduje i nije pogriješio.


U razgovoru za emisiju ,,Today programme” BBC Radija 4, Kliz je rekao: ,,Kada biste ga sreli, nikada, ni za trenutak, ne biste pomislili da je komičar, već da je kultivisani direktor banke, vjerovatno u penziji, jer bio je vrlo tih, misaon čovjek. A onda mu nalijepite one brkove i on se pretvori u potpuno drugo biće. Bio je predivan.”

 Foto: PA

Foto: PA

Kliz je dodao i da je sa Saksom bilo veoma lako raditi.
– Ne samo u smislu da smo se slagali oko svega, bio je vrlo drag čovjek, ali i izuzetan lakrdijaš. A farsa je najteži oblik glume – istakao je Kliz.
Klizova omiljena scena sa Saksom je kada Manuel i Bazil pokušavaju da sakriju mrtvog gosta hotela u korpi za prljavi veš.
– Mislim da je tu proistekao naš najbolji oblik fizičke komedije. Rješavajući kako da stavimo tijelo u korpu, a onda ga izvučemo. Bilo je baš zabavno – rekao je Kliz.

Kliz je, objašnjava, znao da Saks boluje od demencije.
– Sreo sam ga prije osam ili devet mjeseci. Tada sam uvidio da, iako tu stoji, vrlo tih i divan, očigledno nije bio prisutan duhom u potpunosti. Veoma tužno. Bio je drag čovjek. Još je to šok za mene, jer, iako sam znao da njegovo sjećanje nije u tako dobrom stanju, bio je poseban – istakao je Kliz.

B.R.