ART

BAR: Predstavljena knjiga „Proces socijalizacije rodne ravnopravnosti” mr Aet Salh

 

img_9373

Mr rodne ravnopravnosti i naučnica Aet Salh predstavila je sinoć u Dvorcu kralja Nikole u Baru knjigu „Proces socijalizacije rodne ravnopravnosti”.   Knjiga je plod  petogodišnjeg istraživanja i pisanja.

-Počela sam sa izučavanjem ove neiscrpne teme početkom 2011.godine. Obuhvaćeni su svi segmenti današnjeg društva, odnosno svi segmenti rodne ravnopravnosti: društveni okvir, ekonomski, obrazovni, nasilje nad ženama, rodno senzitivni jezik, medijsko predstavljanje, žene u politici, svi problemi razvoja navedenih segmenata današnjem čovjeku otvaraju vrata spoznaje problema što mu se nameću-kazala je autorka.

Knjiga  prati ne samo misao sa naših prostora već i svjetsku teološku misao te svoja ponuđena saznanja i rješenja obilno crpi iz literature kako sa naših tako i sa inostranih područja (korišćeno je 84 djela literature). Problemi što ih knjiga obrađuje danas su prisutni među nama, a nisu poznati široj javnosti, ili nisu skupljeni u jednu cjelinu da ih neko može lako konsultovati i imati uvid u problematiku. Zbog toga je pristupačna kako laičkoj tako i stručnoj javnosti.

-Danas je potrebno naglašavati kako da se poštuje osoba i njeno dostojanstvo, promovisati  čovjekova opšta prava i dužnosti. Promovisati ljudska prava-kazala je Salh

Ona je izrazila nadu da će ova knjiga skrenuti pažnju javnosti na društvenu problematiku, i u isto vrijeme ispraviti i iskrivljenu sliku rodne ravnopravnosti u javnosti.

Uz autorku govorili su predstavnica Ministarstva za ljudska i manjinska prava, načelnica rodne ravnopravnosti Biljana Pejović i recezenti knjige dr Anastazija Miranović, dr Radenko Ščekić, dr Snežana Pantović.

Promociju je organizovao Centar za očuvanje i razvoj kulture manjina Crne Gore.