DRUŠTVO PREPORUKA

VINOGRADARSTVO: Proslava Sv. Martina u Podgorici

proslava-svetog-martinaProtekli vikend protekao je u znaku proslave Svetog Martina, u narodu poznato kao Martinje. Prvi put u Crnoj Gori i Podgorici u urban kafeu ,,Titograd” održana je proslava koju vinari u susjednim državama praktikuju već godinama.
– Martinje je dan kada se njeguje tradicionalni običaj simboličnog prevođenja mošta u mlado vino. Ono označava kraj jeseni, početak zime kada su svi radovi u vinogradima gotovi. Poznat po obilježavanju Sv. Martina je kutjevački region gdje se obično služi guska, mlinci, kestenje, zelje a sve to uz nezaobilazni mošt i mlado vino – ispričao je Edin Tuzović, jedan od organizatora ovog događaja.
proslava-svetog-martina-1
Ovom prilikom u posjetu je došao vinski kardinal Vlado Bauer koji je krstio kutjevačku Graševinu i po prvi put imamo u Crnoj Gori krštenog kuma po martinjskom običaju.
Krštenju je prethodnio koncert hrvatskog benda ,,Gazde” koji su u petak imali spektakularan nastup u velikoj sali KIC-a Budo Tomović.
Posjetu Podgorici iskoristili su da posjete vinski podrum Šipčanik i probaju crnogorska vina, ali i da učestvuju u proslavi Svetog Martina.