ART SLAJDER

SARA ĐUROVIĆ PRED PREMIJERU PREDSTAVE ,,ISTI”: Inspiraciju tražim u noći

sara

Predstava „Isti“, po tekstu crnogorske autorke Sare Đurović, u režiji mladog makedonskog reditelja Damjana Čitkuševa, premijerno će biti izvedena u Crnogorskom nacionalnom teatru 28. novembra. Inače, ova drama je preporučena od strane žirija na konkursu CNP-a za savremeni domaći dramski tekst neafirmisanih autora „Skroz nova drama“ što je bio povod za razgovor sa mladom umjetnicom i autorkom teksta. Sara za MNE magazin kaže da posebnu inspiraciju za stvaranje ima kad padne mrak.

Komad ,,Isti” napisala je na prvoj godini studija i ističe da veliku zahvalnost na podršci ukazuje rediteljki Ani Vukotić koja je prepoznala njen potencijal.

-Da rediteljka Ana Vukotić nije pročitala tekst i prepoznala nešto u njemu, pa ga preporučila CNP-u i Damjanu Čitkuševu, tekst bi za deset godina bio niz emotivno napisanih neizvođenih scena koje bih čitala pred spavanje da se sjetim kako sam nekad bila talentovana i pametna. Tema konkursa je bila lijepa i da nisam bila među izabranima, opet bih ponovila iskusto i preporučila kolegama da šalju tekstove na konkurse uprkos ličnim dilemama- kaže Sara i dodaje da  ,,posebnu težinu cijeloj priči daje činjenica da je u žiriju konkursa bila poznata rediteljka i spisateljica Biljana Srbljanović”.

Za komad ,,Isti” ona kaže da je riječ o drami o (ne)odrastanju, gdje je glavni ženski lik anti-junakinja.

-Porodično otuđenje i strah od neodrastanja tjera je u svijet mašte, memorije i iracionalnog. Idejno tekst govori o izlazu u zatvoren, svoj svijet kao jedinoj mogućnosti sreće. Tekst pod nazivom ,,Isti” napisala sam na prvoj godini studija, 96 strana teksta je nastalo za dvije noći, jer se materijal skupljao dugo godina. Takva sloboda i inspiracija se desi jednom u životu i nikad više- smatra naša sagovornica navodeći da je jako važno da  reditelj ima viziju što je u ovom slučaju Čitkušev koji je komadu dao jedan meta-teatarski nivo.

Ona kaže da je za vrijeme glumačkih proba koje se ovih dana privode kraju,  pokušala i uspjela da se distancira i da je gleda kao da predstavu nevezanu sa njom.sara1

-Iako smo gledali da u predstavi ostane i ,,nešto malo Sare Đurović” sada , ,,Isti” pripadaju reditelju i glumcima-Andrei Mugoši, Acu Gavraniću, Oliveri Vuković, Nikoli Perišiću, Gorani Marković i Žani Gardašević, a na premijeri samo publici-kazala je Đurović.

Na pitanje koliko joj činjenica da je dijete poznatih roditelja pomaže ili predstavlja ,,teret” i obavezu, kaže da najviše poštuje ljude koji su rođeni u sred neke čuke, živjeći u nekom svom svijetu koji im je kasnije omogućio da to prenesu na papir, platno, scenu.

-Na primjer,  Uroš Tošković je jedan od takvih ljudi prema kojima imam divljenje. Takođe i Dada Đurića  poštujem jer znam koliko je sumnjao u sebe- zaključila je Đurovićeva.

I.M.

kud duga