SLAJDER ZDRAVLJE

REZULTATI SISTEMATSKOG PREGLEDA ZA UPIS DJECE U ŠKOLU: Od 2.471 djeteta, gojaznih 18 %, slabovidih pet %, a problem s govorom imalo 7 % djece

zabrinjavajuce_sistematski_pregled_otkrio_da_svako_trece_dete_ima_deformitet_kicme_616254389

Tokom sistematskog pregleda djece  za upis u školu koji je u JZU Dom zdravlja Podgorica počeo 15.02.2016, a obuhvatio je mališane  koji do 01.01.2017. pune  šest godina, pregledano je 2.471 dijete, 1.310(53%) dječaka i 1.161(47%) djevojčica.

O rezultatima za MNE magazin govori Prim. dr Paša Divanović, pedijatar.

– Pregled podrazumijeva mjerenje tjelesne težine, visine, BMI (body mas index),TA(krvni pritisak);fizikalni pregled po organima i sistemima, procjena čula (vid, sluh i govor), procjena mentalne  zrelosti po standardnim metodama, razvoj i stanje skeleta (kičma, ravni tabani), palpacija štitnjače. Naši rezultati su pokazali da je TM kod 80% djece  u granicama normale, predgojaznih i gojaznih je bilo 18 %, a 2% djece  je pothranjeno.

slika

Prim.dr Paša Divanović

Njih  87% je imalo pravilno držanje tijela. Deformiteti kičme su izraženi u 2% (početak skolioze), deformiteti grudnog koša u 3% (kokošje grudi, lijevkasti grudni koš), ravna stopala su bila prisutna kod 16% djece. Slabovidnost  je bila prisutna kod 5 %, a problemi sa govorom kod  7% djece -kaže dr Divanović.

Doktorka podsjeća da većinu djece koja su bila na sistematskom pregledu prate pedijatri od  rođenja, te im je dolazak kod „njihovog doktora“ predstavljao uobičajeni susret. Kroz razgovor  i pregled pedijatri su dolazili do podataka značajnih za procjenjivanje zrelosti djeteta.

-Ako uočimo  sramežljivost, neuspostavljanje adekvatnog  socijalnog kontakta, djecu šaljemo psihologu. Na našu sreću i sreću svih polaznika navedeni problemi se na vrijeme  uočavaju i do polaska u školu otklanjaju. Dijete sa problemom u psihofizičkom  razvoju od rođenja je na intezivnom tretmanu psihologa, defektologa, logopeda  i vrši se kategorizacija poslije koje se procjenjuje može li  dijete  da pohađa redovnu  školu  sa svojim vršnjacima ili je potrebno da ide u specijalne ustanove.

Roditelji obično dovode dijete u zakonskom roku za polazak u školu.Konsultacijom psihologa i savjetom pedijatara roditelji sagledavaju šta je najbolje za njihovo dijete, obzirom da je prvi razred priprema za ozbiljniji rad gdje učiteljica sa vaspitačicom kroz igru uvodi dijete u tajne druženja,učenja i socijalizacije djeteta-navodi dr Divanović.

Naša sagovornica kaže da sistematski pregled podrazumijeva i nastavak vakcinacije (revakcina  OPV/dječija paraliza,DT/  difterija ,tetanus,MMR/ morbili, rubela, parotit).

-U prvom obraćanju ljekaru vakcinu je primilo 75,5% djece.Do polaska u školu većina djece je uredno vakcinisana-saopštila je doktorka.

 

V.T.