ART PREPORUKA

ALBUM ,,YOU WANT IT DARKER” POSLJEDNJE ZBOGOM: Preminuo Leonard Koen (video)

Foto: Facebook

Foto: Facebook

Kanadski tekstopisac, poeta Leonard Koen preminuo je u 82. godini, saopštio je prije deset sati njegov PR tim putem Facebook stranice.
– Sa velikim žaljenjem saopštavamo da je legendarni pjesnik, tekstopisac i umjetnik Leonard Koen preminuo. Ostali smo bez jednog od najcjenjenijih i najproduktivnijih vizionara. Datum komemoracije u Los Anđelesu biće naknadno utvrđen. Porodica moli za privatnost tokom ovog teškog perioda – piše na Facebook stranici.
Svijet je tako u ovoj godini izgubio još jednog velikana. I Koen je, kao Bouvi koji je preminuo u januaru, znao da će umrijeti, pa je tako za sobom ostavio oproštajni album ,,You want it darker” koji je producirao sin Adam Koen.

Posljednjih nekoliko dana Koen je putem svog PR tima ostavljao nagovještaje da mu se bliži kraj i pripremao poštovaoce svoje muzike na to. Mnogi su tada govorili – Koen mora da se ježi ovoga što mu stalno proriču kraj ili ,,molim vas, nemojte ga pokopavati ovako”. Sada, shvataju šta se desilo i širom interneta dijele sjećanja na, ne samo velikog umjetnika, već i velikog čovjeka.
– Avgust 17, 1996 – dan prije mog 18. rođendana, naišao sam na starijeg gospodina u prljavom baru blizu metro stanice Frontenak (bilo je to jedino mjesto u koje su me pustili). Pili smo ,,Blue”, igrali bilijar. Bio je najveći poznavalac Montreala kojeg sam upoznao. Otišli smo u noć, svako svojim putem. Prošle su godine kada sam shvatio da sam te noći igrao bilijar sa živom legendom. Počivaj u miru, gospodine Koen. Nedostajaćeš. ,,Postoji napuklina u svemu, tako dolazi svjetlost” – samo je jedno od prisjećanja izvjesnog Roberta.

U ,,You Want It Darker”, Leonard Koen pjeva ,,Hineni, hineni; I’m ready, my lord,” što je bio Abrahamov odgovor kada ga je Gospod pozvao da žrtvuje sina Isaka, podsjeća Koenov PR tim još 5. novembra 2016. godine.
– To je, takođe, ime molitve pripreme i poniznosti, kojima se obraća Bogu, otpjevane od strane kantora povodom okupljanja na Roš Hašanu. Na konferenciji za novinare, 13. oktobra u Los Anđelesu, Leonard je govorio o upotrebi ,,hinenija” u tekstu pjesme na novom albumu kao reference na ,,spremnosti da služi”, koje je u pravim okolnostima univerzalno za cijeli ljudski rod – objašnjavaju oni.

Dijelom ,,Postoji napuklina u svemu, tako dolazi svjetlost” od Koena se oprostila i književnica Džoana Roling.
– Veliki nas je pjesnik napustio, ali zauvijek će ostati u našim srcima – piše glumac Antonio Banderas.

B.R.