ART PREPORUKA

CNP: Sjutra premijera ,,Danzen”-a na Sceni Studio, ,,Da Da Šekspir” na Velikoj sceni

2016-09-danzen_vU petak 11. novembra, na Sceni Studio u 20.30 sati, premijerno će biti izvedena predstava „Danzen“ Bertolta Brehta, u režiji i adaptaciji Damjana Pejanovića.
Scenograf predstave je Aleksandar Vukotić, kostimografkinja Lina Leković, kompozitorka Vjera Nikolić, za video je zadužen Gojko Berkuljan a dizajn svjetla je uradio Damjan Pejanović.
U predstavi igraju: Dejan Ivanić i Marko Todorović.
Predstava ,,Danzen” nastala je u koprodukciji Crnogorskog narodnog pozorišta i Festivala internacionalnog alternativnog teatra – FIAT 2016.
,,Ovo je predstava o malom čovjeku koji iz malograđanskih karakternih odrednica ne skupi hrabrost da djela već bira neaktivnost, time dopuštajući bahaćenje stranih investitora. Mali čovjek je ugrožene egzistencije i prava, ali uprkos tome pristaje da ,,propadne””.
,,Danzen” je svojevrsna kritika mentalitetskih konstanti našeg naroda u užem, te sadašnjeg političkog trenutka u širem smislu”, navodi o predstavi reditelj Damjan Pejanović.
Predstava će biti izvedena i 12. novembra na Sceni Studio u 20.30 sati.

U petak 11. novembra na Velikoj sceni u 12 sati će biti izvedena predstava „Da Da Šekspir“ u režiji Petra Pejakovića. Predstava se izvodi u okviru Dječije scene.
Autorski tim predstave ,,Da Da Šekspir” čine: Dušan Murić, ideja i scenski pokret, Petar Pejaković i Mirko Radonjić, scenografija, Olivera Gajić, kostimografija, i Mirko Radonjić, asistent režije. U predstavi igraju: Slaviša Grubiša, Momčilo Otašević, Mišo Obradović, Sanja Popović, Jelena Simić i Kristina Obradović. Izvršni producenti predstave su Milivoje Lakić i Marija Backović.
Predstava je rađena u kopodukciji Kotorskog festivala pozorišta za djecu, Crnogorskog narodnog pozorišta, Gradskog pozorišta Podgorica i Kulturnog centra „Nikola Đurković“ iz Kotora. Preporučeni uzrast je 10+.

DA DA ŠEKSPIR je prvi susret djece sa stvaralaštvom Vilijama Šekspira. Predstava ima namjeru da sve one koji to već nisu, začara genijem najvećeg pozorišnog stvaraoca svih vremena. Prvi pozorišni susret mladih ljudi sa Šekspirom je prije svega susret sa „velikim“ temama: ljubavlju, vlašću, nasiljem, ratom, strašću, ludilom… To je istovremeno i neuljepšavan susret sa svijetom odraslih. Predstava ove „odrasle“ teme donosi što neposrednije, trudeći se da svijet u koji djeca tek ulaze prikaže onakvim kakav jeste: i smiješan, i tužan, i strašan, i zabavan, i besmislen. Ljudski životi se jednostavno obesmišljavaju ako sljepilo strasti vlada čovjekom i u ljubavi, i u politici, i u porodici, i u prijateljstvu.