MODA SLAJDER

MARIJA VUJOVIĆ, NOVO LICE MODNE DIZAJNERSKE SCENE: Renesansa kao neiscrpna inspiracija

marija-vujovic_01Cetinjanka Marija Vujović među prvim je diplomcima Modnog dizajna Fakulteta za dizajn i multimediju Univerziteta Donja Gorica. Nedavno je sa koleginicama Marijanom Rondović i Anom Krgović pod mentorstvom Tijane Todorović prvi put predstavila publici svoje kreacije inspirisane antičkom Grčkom i futurizmom na modnoj manifestaciji ,,18. Imanje Knjaz Fashion Connection”.
– Veoma sam zadovoljna komentarima i podrškom koju sam dobila što je odličan stimulans na samom početku. Sumirajući utiske, mogu da primijetim da se publici dopala ova vrsta eksperimentalnije mode, da budi njihovu maštu – sređuje utiske Vujović u razgovoru za MNE magazin.
Znači joj puno, objašnjava nam, ovakav vid predstavljanja na početku bavljenja modom.
– Fenomenalan je osjećaj vidjeti svoje kreacije na prestižnom modnom događaju kao što je ,,Fashion Connection” koji okuplja veliki broj talentovanih dizajnera – smatra Vujović.
Omiljeni istorijski period što se mode tiče joj je period od XIV do XVII vijeka renesanse ,,koja je pripadala Italijanima koji su oduvjek poznati ljubitelji mode sa istančanim stilom i osjećajem za estetiku u svakom smislu te riječi”.
– Ovaj period što se tiče kostima odlikuju haljine sa velikim naborima od teške svile, luksuznih brokata, krinoline, korseti, perike, materijali u patriotskim bojama (plava, bijela i crvena). Može se reći da ovaj kao i drugi istorijski periodi u modi služe kao neiscrpna inspiracija kojoj se dizajneri uvijek vraćaju pokušavajući da stvore novi stil po uzoru na uspješne kostime iz prošlosti – ističe naša sagovornica.
fashion-conection_02Priča  da je od najranijeg djetinjstva osjećala potrebu da svojim lutkama mijenja garderobu, da zamišlja kako bi bilo kada bi one oblačile nešto drugo.
– Takođe, moja tetka je uspješna krojačica tako da sam se u tom njenom carstvu okružena divnim materijalima i kreacijama usudila da poželim biti modni dizajner – kaže Vujović.
U modi njen najveći uzor je Džon Galiano ,,zbog svoje teatralnosti koja se primjećuje na njegovim modelima”.
– Po mom mišljenju, riječ je o dizajneru koji uspješno kombinuje naizgled nespojive elemente, boje, teksture… Njegove prezentacije su uvijek predstave i performansi smješteni u pažljivo odabranim ambijentima. Takođe, postoji veliki broj mladih anonimnih dizajnera koji stvaraju avangardnu modu koja je posebna – ističe naša sagovornica.
Uvjek se opredjeljuje za prirodne materijale.
– Svila je moj omiljeni materijal. Ona je nježna, ženstvena, tkanina koja ženama pruža osjećaj posebnosti. Svjetlucava, lagana ali otporna, stvara neku vrstu tajanstvenosti i misterije – objašnjava Vujović.
Kolorista je, dodaje.
– Volim intenzivne primarne boje, ali ukoliko bih morala da se odučim za jednu boju, izdvojila bih bijelu sa kojom je najteže raditi a koja, po meni, predstavlja savršenstvo i prirodnost – smatra Vujović.
U slobodno vrijeme voli da crta, istražuje nove tehnike, a da se ne bavi modom sigurno bi se posvetila ilustracijama ,,koje na neki način ipak dozvoljavaju da iskažem sebe i svoj pogled na svijet”.
Njen cilj je, kaže nam, da podstakne žene da razmišljaju o slojevitijoj odjeći, da se oslobode misli da li je nešto ,, moderno ” ili nije. Da se opuste i nose ono što odgovara njihovom katekteru bez ograničenja.
– Voljela bih da moja moda utiče na stvaranje samopouzdanja kod futurističke žene koja želi da bude jaka, samouvjerena, samostalna i slobodna – prenosi nam Vujović svoje želje.
Bojana Radonjić
Foto: B. Šekularac