DRUŠTVO PREPORUKA

PODGORICA: Seminar na temu Izrada strateškog okvira za razvoj digitalnih vještina na Zapadnom Balkanu

fullsizerenderSeminar Razvoj digitalnih vještina koje nedostaju, koji je organizovalo Ministarstvo prosvjete u saradnji sa Britanskim savjetom, otvorio je danas u Podgorici sekretar Ministarstva Slobodan Filipović.

Nakon što je poželio dobrodošlicu učesnicima seminara, sekretar Ministarstva prosvjete Slobodan Filipović istakao je da digitalna tehnologija predstavlja osnovu za inovacije u svim industrijskim sektorima.

– Obrazovni sistem ima ključnu ulogu u razvoju digitalnih vještina zaposlenih i učenika što treba direktno da utiče na poboljšanje kvaliteta obrazovanja, a samim tim i na poboljšanje kvaliteta života. Uvođenje ICT-a u nastavni proces i proces učenja koje se vrši u skladu s prethodno određenim ciljevima i standardima, u značajnoj mjeri može doprinijeti kvalitetu nastavnog procesa, efikasnosti učenja i boljoj didaktičkoj organizaciji pojedinih nastavnih predmeta – rekao je Filipović.

img_3913

Filipović je tokom svog izlaganja naglasio da je Ministarstvo prosvjete u saradnji sa partnerima realizovalo projekat „ECDL za digitalnu Crnu Goru“ kroz koji je digitalno opismenjeno preko 2000 zaposlenih u obrazovnim ustanovama. Takođe su realizovane obuke za web dizajn, algoritme i programiranje, ICT koordinatore, IT bezbjednost i za korišćenje MEIS apliakcije.

– Cilj nam je da se u narednom periodu nastavi sa obukama nastavnika s tim da se veći akcenat stavi na primjenu ICT-a u nastavi – zaključio je Filipović.

Projekat Razvoj digitalnih vještina koje nedostaju realizuje se kao dio programa Nove tehnologije u obrazovanju i ima za cilj da unaprijedi saradnju između svijeta obrazovanja i privrednog sektora informacionih tehnologija kako bi povećao broj mladih ljudi koji imaju potrebna znanja i vještine da započnu karijeru u IT sektoru.