ART PREPORUKA

CNP: ,,Šćeri moja” večeras u Nikšićkom pozorištu, na Sceni Studio ,,Ne igraj na Engleze”

2016-05-sceri-moja_vVečeras na 13. Međunarodnom festivalu glumca – Nikšić, na sceni Nikšićkog pozorišta u 20 sati, biće izvedena predstava ,,Šćeri moja”, Maje Todorović, u adaptaciji i režiji Ane Vukotić.
Glumačku ekipu predstave čine: Vanja Jovićević, Mirko Vlahović, Varja Đukić, Slavko Kalezić, Dušan Kovačević, Goran Vujović, Stevan Radusinović, Slobodan Marunović, Danilo Čelebić, Zoran Vujović i Mišo Obradović.
Aleksandar Vukotić je radio scenografiju, Leo Kulaš potpisuje kostime, Lina Leković je asistentkinja kostimografa, Aleksandar Radunović Popaj je uradio muziku, Sonja Vukićević je koreograf predstave, Balša Poček je saradnik na dramaturgiji a izvršna producentkinja predstave je Nela Otašević.
Mirko Vlahović je za ulogu Kralja Nikole u predstavi ,,Šćeri moja” dobio nagradu za najbolje glumačko ostvarenje na 11. Festivalu mediteranskog teatra Purgatorije u Tivtu, kao i Veliku nagradu Crnogorskog narodnog pozorišta za 2016. godinu.
Rediteljka Ana Vukotić dobitnica je Godišnje nagrade CNP-a za 2016. godinu, za režiju i adaptaciju predstave ,,Šćeri moja”.
Drama ,,Šćeri moja” nagrađena je kao najbolja na konkursu Crnogorskog narodnog pozorišta za savremeni domaći dramski tekst.
Na ovogodišnjem 13. Međunarodnom festivalu glumca u Nikšiću, osim predstave ,,Šćeri moja” biće izvedeno još četiri predstave, po izboru Savjeta festivala i selektora i umetničkog direktora festivala Gorana Bulajića.
Uz izvedene predstave pozorišta iz regiona: ,,Voz”, Zvezdara teatra iz Beograda; ,,Art”, beogradske Agencije “Tri za groš”; tu su još ,,Divlje meso”, Narodnog pozorišta iz Sarajeva i ,,SNAKEspeare na EXIT”, Teatra EXIT iz Zagreba.
Dodjela nagrada i svečano zatvaranje biće upriličeno u utorak, 8. novembra u Nikšićkom pozorištu u 20 sati.
Nakon Nikšića, predstava ,,Šćeri moja” će gostovati na 21. Jugoslovenskom pozorišnom festivalu ,,Bez prevoda” koji se održava u Užicu.

U subotu, 05. novembra u Crnogorskom narodnom pozorištu u okviru Scene Akademija na Sceni Studio u 20.30 sati, biće izvedena predstava po tekstu Vladimira Đurđevića ,,Ne igraj na Engleze”.

Riječ je o ispitnoj predstavi studenata glume Fakulteta dramskih umjetnosti sa Cetinja, u klasi prof. Branislava Mićunovića i asistenta doc. Branka Ilića. Redovan profesor na predmetu Režija: Radmila Vojvodić. Režiju potpisuje Zoran Rakočević, a u predstavi igraju: Vule Marković, Pavle Popović i Omar Bajramspahić.

,,Ne igraj na Engleze” je komedija koja dramsku zbilju drži u nemogućnosti trojice nekada najboljih drugova da se otrgnu od opsjednutosti kladionicom. Njihovi životi su protraćeni, kladionica je od njih napravila ljude iskidane svojim niskim strastima, koji se međusobno varaju i podmeću. Komedija je na granici urbeneskog, pogotovo kad saznaju da su se sva trojica na isti dan opkladili na istu utakmicu sa tri različita ishoda.

kud duga