PREPORUKA ZANIMLJIVOSTI

TINEJDŽERI IZ MAKEDONIJE ZARADILI BOGATSTVO NA AMERIČKIM IZBORIMA: Otkriven izvor stranica koje hvale Trampa

hillaryvelesČak 140 onlajn stranica posvećenih američkim predsjedničkim izborima, od kojih sve podržavaju  Donalda Trampa, pokrenuto je u Makedoniji, u Velesu. Radi se o malom gradiću od 43.000 stanovnika, koji se do 1996. godine zvao  Titov Veles.

Stranice s međunarodnim nazivima poput WorldPoliticsUS.com ili USConservativeToday.com objavljuju sumnjive  ili lažne vijesti sa senzacionalističkim naslovima, koji napadaju Hilari Klinton i hvale Donalda Trampa.

Njihovi osnivači su mladi Makedonci, srednjoškolci i studenti, koji su otkrili kako mogu zaraditi jako veliki novac ako objavljuju sadržaj popularan u Americi. Iako vrijednost oglašavanja putem AdSensea pada, za makedonske prilike radi se o izvrsnim prihodima. Oni koji su među prvima pokrenuli svoje portale zarađuju oko 5.000 dolara mjesečno, a katkad i 3.000 dolara u jednom danu, ako neka objava postane hit na Facebooku.

Pokušali su i s lijevo nastrojenim portalima, posvećenim Bernieju Sandersu, ali oni nijesu dobili niti djelić popularnosti koje imaju portali naklonjeni Trampu.

– Pokrenuo sam stranicu kako bih lako zaradio, rekao je jedan 17-godišnjak koji ju održava zajedno s četvoro prijatelja.

– U Makedoniji, ekonomija je vrlo slaba, a tinejdžerima nije dozvoljeno raditi, pa smo morali naći kreativne načine kako zaraditi. Ja sam muzičar ali sebi ne mogu priuštiti instrumente i opremu. Ovdje u Makedoniji, prihod čak i od malog portala je dovoljan da sebi možete priuštiti mnogo toga – kazao je.

Većina autora tih portala preuzima vijesti s drugih izvora, iz tabloida pa čak i satiričnih portala, pa ih ‘prepakuje’ u senzacionalistički naslov i nudi ciljanoj publici. Nitko od njih lično ne navija za Trampa, kažu, radi se jednostavno o temi koja se najviše isplati.

Svjesni su da će zlatno doba uskoro proći, nakon što izbori završe. Ali, nadaju se da će im portali ,,ostati  u životu” ukoliko Tramp pobijedi.

 Izvor: Jutarnji.hr