PREPORUKA ZDRAVLJE

MINISTARSTVO ZDRAVLJA: U Crnoj Gori za 11% smanjena smrtnost od malignih bolesti na godišnjem nivou

ministarstvo zdravljaMinistarstvo zdravlja i crnogorske zdravstvene ustanove, organizovanjem brojnih aktivnosti obilježili su Oktobar-mjesec borbe protiv karcinoma dojke i na taj način nastavili promociju značaja preventivnih pregleda u borbi protiv najčešće maligne bolesti kod žena. Karcinom dojke ukoliko se otkrije na vrijeme uspješno se liječi. Kada se rak dojke otkrije u ranoj fazi uz adekvatnu dijagnostiku i liječenje, šanse za izlječenje i produžetak života su daleko su veće nego u slučajevima kada se ova bolest otkrije u kasnoj fazi.

Crna Gora se, prema posljednjim objavljenim izvještajima Svjetske zdravstvene oranizacije, nalazi među vodećim zemljama okruženja u borbi protiv malignih bolesti. Po izvještajima Svjetske zdravstvene organizacije, u Crnoj Gori za 11% smanjena smrtnost od malignih bolesti na godišnjem nivou, po čemu je jedna od vodećih zemalja Evrope. To je rezultat primjene najsavremenije onkološke terapije i savremenih terapijskih onkoloških postupaka.

Kroz Program kontinuirane medicinske edukacije, Ministarstvo zdravlja i Klinički centar Crne Gore organizovali su dva stručna skupa za ljekare sa svih nivoa zdravstvene zaštite, na kojima je učestvovalo preko 30 ljekara iz svih crnogorskih zdravstvenih ustanova. Na edukativnim predavanjima prezentovani su najnoviji rezultati liječenja karcinoma dojke sa inovativnim terapijama, a stručnjaci sa Klinike za onkologiju govorili su o epidemiologiji karcinoma dojke i mogućnostima ranog otkrivanja bolesti i apostrofirali značaj primarne i sekundarne prevencije. Ljekari sa Odeljenja radioterapije Klinike za onkologiju, opisali su tehniku zračenja dojke sa savremenim pristupom koji se sprovodi na novom aparatu Oncor i govorili o mogućnostima najsavremenije radioterapije karcinoma dojke.

Dom zdravlja Podgorica organizovao je preventivne mamografske preglede za pripadnice romske i egipćanske populacije, u cilju poboljšanja ukupne integrisanosti pripadnica tih naroda u crnogorsko društvo, koje brine o zdravlja marginalizovanih grupa jednako odgovorno kao i o cjelokupnoj populaciji. Dom zdravlja Podgorica je od januara 2016. godine počeo sa sprovođenjem Nacionalnog skrining programa na rano otkrivanje karcinoma dojke i grlića materice.

Povodom obilježavanja Mjeseca borbe protiv karcinoma dojke, Dom zdravlja Bar, u saradnji sa Ministarstvom zdravlja, organizovao je dva stručna predavanja u Baru i ambulanti u Ostrosu. Predavanja su održale dr Sandra Šaranović, spec. ginekolog i dr Ganimeta Hodža spec. opšte medicine, koje su akcenat stavile na prevenciju bolesti, koja podrazumijeva u kontinuitetu brigu o zdravlju, kroz primjenu zdravih stilova života, obavljanje redovnih samopregleda dojki i adekvatnih kontrolnih dijagnostičkih i pregleda ljekara koji su posebno edukovani za prepoznavanje karcinoma dojke.

Dom zdravlja Danilovgrad, koji 2008.godine prvi u Crnoj Gori počeo skrining program ranog otkrivanja karcinoma dojke, na Trgu Golootočkih žrtava, pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja, organizovao je akciju, na kojoj stručnjaci iz ove oblasti zainteresovanim sugrađankama davali informacije o značaju obavljanja preventivnih pregleda dojki i dijelili edukativne brošure.

Sve organizovane aktivonsti imale su za cilj podizanje svjesti javnosti, informisanje i edukaciju o značaju prevencije i ranom otkrivanju raka dojki, koji ako se otkrije u ranoj fazi može se uspješno liječiti.