ART SLAJDER

MILICA DOBAJ UOČI SOLISTIČKOG KONCERTA: Dugo se spremala i kuvala ova ,,juha” što ću vam je servirati sjutra

14657464_10208835339658773_4650241920619592146_nCrnogorska operska pjevačica Milica Dobaj u prirediće solistički koncert sjutra u 20 sati u krugu PLC ,,Morača” (bivši ,,Titeks”).
– Na programu će se naći djela poznatih kompozitora: Lehara, Bellini-a, Kabalevskog, Bombardelli-a, Cadilla. Melodične i atraktivne solo pjesme i arije, u kojima će, sigurna sam, publika uživati – kaže Dobaj za MNE magazin.
Organizovanje koncerta opisuje kao ,,dvomjesečnu avanturu i pravi izazov”.
743-418-580770ee18da5– Odabir repertoara, ambijenta, okupljanje dobre ekipe muzičara, rasvjeta, rekviziti, probe… sve je trebalo povezati jedno sa drugim, da ima smisla. Nijesam znala da će biti toliko posla! Ali, apsolutno ne žalim! Kada imate ideju kako bi trebao da izgleda prostor, u ovom slučaju prostor stare fabrike, i vas u njemu, brzo se kockice poslože. Dugo se spremala i kuvala ova ,,juha” što ću vam je servirati u utorak – uz osmijeh dodaje naša sagovornica.
Debitantski operski nastup imala je u operi „Adel i Mara“ (J.Hatze), gdje se publici predstavila ulogom Iviše u Hrvatskom narodnom pozorištu u Splitu, gradu u kojem je završila Muzičku akademiju u klasi prof. Neli Manuilenko iz Ukrajine, a zvanje magistra operno-koncertnog izvođenja stekla 2013. godine. Od 2011. do 2013. godine bila je angažovana kao saradnik operskog ansambla Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu, sa kojim je učestvovala u radu na operama ,,La gioconda” (Ponchielli), ,,Nabucco” (Verdi), ,,Machbeth” (Verdi), ,,I vespri Siciliani” (Verdi), ,,Povratak mornara” (Suppe), ,,Ukleti Holandez” (Wagner), ,,Cavalleria Rusticana” (Mascagni). Kao solista, nastupala je u operama ,,Slijepi miš” (Strauss) i ,,Dioklecijan” (Tijardović).
– ,,Dioklecijan” od Ive Tijardovića predstavljala mi je najveći izazov. Opera nikad nije bila izvođena do tog dana, kada smo je moje kolege i ja premijerno predstavili publici. Imali smo samo tekst, libreto, očaravajuću muziku, režisera koji nas je vodio, a i nas same, tj, našu kreativnost i želju da sve bude kako treba. Opere koje su već dosta puta izvođene, možete pogledati na snimkama i YouTube-u i tako dobiti određenu informaciju i inspiraciju kako i na koji način bi se mogla zadata scena izvesti. Sa pomenutim ,,Dioklecijanom” to nije bio slučaj – priča za MNE magazin Dobaj.
12799275_10206991457162863_2395545167489940970_nPrimjetno se mijenja crnogorska svijest kada je u pitanju klasika, kaže 27-godišnja Baranka koja je srednje muzičko obrazovanje stekla u muzičkim školama „Vida Matjan“ u Kotoru i „Vasa Pavić“ u Podgorici i tada zavrijedila brojne nagrade na takmičenjima mladih solo pjevača. Sarađivala je sa hrvatskim dirigentima Lorisom Voltolinijem, Nadom Matošević, Nikšom Barezom, Tonćijem Bilićem, Ivom Lipanovićem, Blaženkom Juračićem i Domenikom Briškim.
– Mnogo više prostora se daje izvođenju klasičnih djela. Crna Gora posjeduje pregršt talentovanih muzičara, koji bi na svojstven način prezentovali neko djelo, bilo da se radi o pjevačima ili instrumentalistima. Mi smo ti, koji publiku treba da privučemo i podstaknemo da i kod kuće slušaju veličanstvena djela veličanstvenih i besmrtnih kompozitora. Zašto besmrtnih? Oni još uvijek žive kroz svoje stvaralaštvo – smatra naša sagovornica.
Dobaj se ostvarila i kao majka.
1907459_10204540858899438_2184974402859270321_n– Sama spoznaja bezuslovne ljubavi, pomogla mi je da prepoznam istinske vrijednosti i prioritete. Bolje organizujem svoje vrijeme, mada najljepše je ono koje provodim sa svojim sinom. I ja podjetinjim kad smo zajedno. Ono što je kod djece najvrijednije je iskrenost – vjeruje Dobaj.
Voli, kaže nam, muziku 80-ih i 90-ih.
– Kvalitetna je. Tekstovi, muzika, aranžmani, vokali…. I danas, u moru izvođača, mogu se pronaći muzičari koji obraćaju pažnju na pomenute stavke, i koji imaju dobre pjesme – smatra Dobaj.
Pripremaju se novi programi, otkiva nam izuzetna Baranka.
– Trenutno sam u pregovorima za nastupe i gostovanja izvan naše zemlje, što me raduje! Čim se konkretizuju datumi i mjesta, javljam Vam! – obećanje je za  kraj razgovora.
Bojana Radonjić
Foto: Facebook

kud duga