ART PREPORUKA

MEĐUNARODNI FESTIVAL GLUMCA ,,NIKŠIĆ 2016”: Plejada velikana krasiće scenu Nikšićkog pozorišta

perisicNikšić će u novembru okupiti velika imena glumačke regionalne scene, a nikšićka publika imaće privilegiju da uživa u bogatom programu od 3. do 8. u mjesecu, kada će 13. put biti održan Međunarodni festival glumca ,,Nikšić 2016”, piše Onogošt.
Predsjednik Savjeta festivala i potpredsjednik opštine Nikšić Radoš Šućur kazao je da su standardi ove godine podignuti do tog nivoa da će naredne biti teško napraviti nešto bolje. On je dodao da Nikšić ima pozorišnu publiku te da ne sumnja da će ovogodišnji festival opravdati njena očekivanja.
– Nadam se da ćemo učiniti sve da se tih dana svi oni koji budu gosti grada Nikšića osjećaju Nikšićanima. To će biti jedan domaćinski odnos prema svima njima tako da vjerujem da će sa zadovoljstvom oni napustiti grad nakon festivala – istakao je Šućur.
Direktor festivala i direktor Nikšićkog pozorišta Zoran Bulajić rekao je da će Nikšić od od 3. do 8. novembra imati posebnu svetkovinu koja će odjeknuti i koja će kao i prethodnih godina biti uvažena na širim prostorima.
– Međunarodni festival glumca u Nikšiću je iz godine u godinu potvrđivao sopstveno ime, sopstveni identitet, sopstveno biće, dokazujući da jeste festival glumca, a ove godine imaćemo posebnu čast i zadovoljstvo da na sceni Nikšićkog pozorišta pratimo smotru plejade glumačkih velikana – dodao je on.
Da je ovaj festival u regionu prisutan kao značajna pozorišna činjenica i da nagrade sa njega zauzimaju jaka mjesta u biografiji najpoznatijih glumaca iz ovog regiona naglasio je selektor festivala i umjetnički rukovodilac festivala Goran Bulajić.
– Sasvim namjerno smo doveli etablirane predstave koje su već nagrađivane, koje imaju dug scenski život i u kojima igraju značajna glumačka imena, možda neka od najvećih imena ovoga prostora – kazao je on dodajući da je ćud nikšićke publike vrlo zahtjevna, vrlo sofisticirana, ali da planirane predstave imaju već posvjedočenu komunikaciju sa publikom u različitim kulturnim sredinama te da vjeruje da će im se dopasti program.
Tanja Perišić, glavna organizatorka festivala kazala je da je sve spremno što se tiče organizacije.
pres_1– Mislim da smo zaista uspjeli da napravimo jedan dobar posao i svi jedva čekamo početak festivala – istakla je ona.
Na otvaranju 3. novembra igraće predstava „Voz“, Zvezdara teatra iz Beograda po tekstu Kormaka Makartija u kojoj igraju Sergej Trifunović i Voja Brajović koji je i režirao ovu predstavu. Sljedeće noći nikšićku publiku čeka nagrađivani i često izvođeni tekst „ART“ Jasmine Reze u Režiji Miljana Prljete, Agencije „Tri za groš“ – Beograd u kojoj igraju Milan Lane Gutović, Nebojša Dugalić i Miljan Prljeta. Predstava Crnogorskog narodnog pozorišta „Šćeri moja“ po tekstu Maje Todorović koji je proglašen najboljim u prošloj godini, a sve u režiji i adaptaciji Ane Vukotić, čeka nikšićku publiku 5. novembra. U predstavi igraju Vanja Jovićević, Mirko Vlahović, Varja Đukić, Danilo Čelebić, Slavko Kalezić… Narodno pozorište iz Sarajeva po tekstu Gorana Stefanovskog predstaviće „Divlje meso“ u režiji Dina Mustafića. U ovoj predstavi koja je igrana u mnogim svjetskim pozorištima i predstavlja čitav period jugoslovenske dramaturgije glumiće Josip Pejaković, Vesna Mašić, Aldin Omerović, Zijad Sokolović… Peta takmičarska predstava i ujedno posljednja je igra na Šekspirove fragmente. Teatar Exit iz Zagreba predstaviće „Shakespeare na Exit“, režije Matka Raguža, u kojoj igraju Živko Anočić, Marko Makovičić i Saša Anočić.
Umjesto šeste takmičarske večeri biće upliličen nastup dua Srđe Bulatovića i Darka Nikčevića sa gudačima, posvećeno pobjednicima.
Žiri festivala činiće Meto Jovanovski, Dubravka Drakić i Sreten Mitrović.
Cijena ulaznice je 5 eura.
Sa festivalom se na završava novembarski repertoar pa će se održati još dvije značajne predstave i to 22. novembra predstava „Koštana“ , u režiji Kokana Mladenovića, a 24. predstava „Crvena“ u režiji Danila Marunovića u kojoj će publika imati priliku da vidi Branislava Lečića i Marka Grabeža.

Izvor: Onogost.me
Foto: Marija Vujović

kud duga