DRUŠTVO PREPORUKA

PORUKA JEDNE ŠKOLE RODITELJIMA : Pustite djecu da sama rješavaju svoje probleme

djeca skola

Kada je direktor Katoličke srednje škole za dječake u Arkanzasu stavio jedno obavještenje na vrata škole, nije ni sanjao da će ono osvanuti u svim američkim medijima, piše roditeljski portal Babl. Naime, poruka za roditelje je glasila:

,,Ako ste došli da svom sinu donesete zaboravljeni ručak, domaći zadatak, opremu itd, molim vas okrenite se i napustite zgradu. Vaš sin će tako naučiti da sam rješava svoje probleme.”

Isprva, pravilo je uvedeno da roditelji ne bi prekidali nastavu, ali se ispostavilo da je đacima, koji su se isuviše oslanjali na roditelje i njihovo priskakanje u pomoć, bila neophodna lekcija iz odgovornisti i snalaženja, pa je bilo od ključne važnosti spriječiti roditelje da ih spašavaju i time “njeguju” dječiju nesamostalnost.

Naravno, nijednom djetetu zbog ovog pravila nje ugroženo zdravlje – lijekove je uvijek dozvoljeno donijeti, a ukoliko, na primjer, dijete zaboravi da ponese od kuće svoj ručak, ima mogućnost da zatraži kredit u kafeteriji, pozajmi novac od škole ili se osloni na solidarnost drugova.