DRUŠTVO PREPORUKA

MINISTARSTVO PROSVJETE: Bošković se sastao sa ambasadorom Slovačke Republike

1Ministar prosvjete mr Predrag Bošković sastao se danas, 4. oktobra sa ambasadorom Slovačke Republike u Crnoj Gori Nj. E. Romanom Hlobenom i predstavnicima Fakulteta političkih nauka i međunarodnih odnosa u Banskoj Bistrici dekanom, prof. dr Branislavom Kovačikom i šefom Katedre za studije bezbijednosti, doc.dr Rastislavom Kazanskimsa kojima je razgovarao o izazovima isaradnji u oblasti visokog obrazovanja.

Ambasador Slovačke Republike pohvalio je odgovornu politiku Vlade Crne Gore na putu ka Evropskoj uniji. On je naglasio da na ovom putu Crna Gora ima punu podršku Slovačke Republike.
Kada je oblast obrazovanja u pitanju, Ambasador je rekao je da je prioritet Vlade Slovačke saradnja sa Zapadnim Balkanom i stavio akcenat na saradnju u oblasti visokog obrazovanja kojoj će umnogome doprinijeti potpisivanje Memoranduma o razumijevanju između Fakulteta političkih nauka (FPN) u Podgorici i Fakulteta političkih nauka i međunarodnih odnosa u Banskoj Bistrici.

Dekan fakulteta politčkih nauka i međunarodnih odnosa u Banskoj Bistriciprof. dr Branislav Kovačikpredstavio je studijske oblasti na Fakultetu i rekao da je jedna od mogućih oblasti saradnje sa Crnom Gorom upravo oblast studija bezbjednosti koje se kao nova oblast izučavaju na ovom fakultetu, a koje bi zbog sličnosti dviju država bile jadnako značajne za Crnu Goru koliko i za Slovačku. On je izrazio zadovoljstvo zbog potpisivanja Memoranduma o razumijevanju sa FPN u Podgorici naglasivši važnost razmjene ne samo studenata, već i profesora.
Šef Katedre za studije bezbjednosti u međunarodnim odnosima doc.dr Rastislav Kazanski kazao je da je ova studijska oblast od izuzetnog značaja za zemlje poput Crne Gore i Slovačke. Naglasio je da je Katedra orijentisana na praktičnu nastavu i da su znanja koje stiču na ovim studijama veoma važna za budućnost dviju zemalja.
Ministar Bošković je zahvalio na posjeti i podsjetio da je Slovačka Republika umnogome pomogla Crnoj Gori na putu ka nezavisnosti, Evropskoj uniji i NATO-u.

3

Ministar Bošković je predstavio izazove sa kojima se suočava crnogorski obrazovni sistem i dodao da se crnogorskim studentima otvara sve više mogućnosti.
On je rekao da je saradnja između Fakulteta politčkih nauka i međunarodnih odnosa u Banskoj Bistrici i FPN u Podgorici od izuzetnog značaja za studente obije zemlje i dodao da će Ministarstvo prosvjete pružiti punu podršku ovoj saradnji jer je mobilnost studenata ključna za povećanje kvaliteta i sveobuhvatnosti znanja kako studenata, tako i profesora.
Ministar je predočio da je mobilnost studenata u regionu veoma popularna zbog sličnosti jezika i upoznao sagovornike sa problemom sumnjivih diploma sa kojim se suočava region kao i naporima koje ministri obrazovanja ulažu kako bi riješili ovaj problem.
On je izrazio zadovoljstvo što se novom saradnjom slovačkog i crnogorskog fakulteta studentima otvara mogućnost sticanja kvalitetnog znanja na respektabilnom univerzitetu.