DRUŠTVO SLAJDER

KO TOČI ALKOHOL MALOLJETNICIMA: Tinejdžeri blokirali saobraćaj u centru, vrištali i htjeli da se tuku

pijanica

…Sjedjela sam u stanu i gledala TV, a onda  sam iznenada čula vrisku ispred zgrade. Uplašila sam se i istrčala sam na balkon. Vidjela sam grupu maloljetnika i maloljetnica u alkoholisanom stanju koji su vrištali i najavljivali su neku tuču. Odmah sam pozvala policiju, priča za MNE magazin Podgoričanka koja je željela da ostane anonimna, a čiji identitet je poznat našoj redakciji.

Ona kaže da se sve izdešavalo ispred njene zgrade u subotu oko ponoći. Kaže da je osjetila strah kada je shvatila o čemu se radi, jer je i ona majka djeteta od 16 godina.

-Kad sam pozvala policiju odmah su došli. Tinejdžeri su onda počeli da bježe, a prije nego što je došla patrola djeca su bila na trenutak blokirala saobraćaj. Užasno je to bilo vidjeti– kaže ona.

Naša sagovornica priča da je policija ubrzo ,,ubacila maloljetnike u auto i otišli su”.

-Baš sam prepričavala svoje iskustvo pojedinim roditeljima i iznenadila me njihova reakcija. Kažu mi: ,,Pa moraju da izlaze, toga je bilo i u naše vrijeme”. Jeste, ali od nas dvadesetoro tada je pilo njih troje ili četvoro, a sada piju svi. Pitam se samo dokle više sa davanjem alkohola maloljetnim licima – kaže ona.

O ovom problemu razgovarali smo i sa čelnikom Zavoda za hitnu medicinsku pomoć dr Sašom Stefanovićem. On priča da ovu ustanovu maloljetnici u alkoholisanom stanju uglavnom posjećuju za vrijeme matura ili privatnih žurki.

-Dolaze samo kad se uplaše za svoje zdravlje ili kad se ti koji su sa njima uplaše za njihovo zdravlje. Vjerovatno maloljetnici piju, ali se ne javljaju Hitnoj pomoći- kaže on.

Kada su baš dosta pod uticajem alkohola onda, prema njegovim riječima, potraže pomoć kod njih. On kaže da se onda žale na glavobolju, a nesigurni su u hodu i govoru.

-Malaksali su, pa dođu sa dječacima ili djevojčicama. Naša je procedura sve što je vezano za zdravlje odmah obavještavamo familiju- kaže čelnik Hitne pomoći.

Kada bi se analizirala njihova statistika, navodi on, ne bi se na spisku pronašlo puno maloljetnika.

– Nema ih kod nas, ali u stvari oni piju. U životu je realna slika da piju – rekao je Stefanović.

On ukazuje i da je problem što ,,maloljetnike u kafićima ne pitaju koliko imaju godina i da li smiju da dobiju piće”.

-Kontrola služenja pića maloljetnicima je važna. Još nijesam video da im je neko tražio ličnu kartu- kaže Stefanović.

Crnogorska policija je i prošle godine ukazivala da je alkohol jedan od ključnih problema kod maloljetnika. U cilju prevencije uradili su brošure u kojima mladi mogu pronaći informacije o durštveno negativnim pojavama. Droga, alkohol i kocka se, kako su napisali, prvi put probaju iz radoznalosti ili nezrele potrebe da se doživi novo i do tada „nepoznato“ u iskustvu maloljetnika. Nakon tog prvog iskustva bilo da je u pitanju konzumiranje droga ili alkohola , bilo da „odigra jednu igru na sreću“ maloljetnik više dana poslije toga „sabira utiske“ i razmišlja o tome da li da ponovi isto ili ne, što je izazov koji se ne rješava preko noći, a tada može da krene krivim putem…

-Svaki put je sve veća želja da se doživljeno iskustvo ponovi, a kada „takvi efekti“ prestanu da budu „prijatni i čarobni“ maloljetnik postaje i agresivan, sklon svađi i fizičkom nasilju prema svima, što ukazuje na međusobnu povezanost pomenutih negativnih pojava –navedeno je u jednoj brošuri.

Jedini način, upozoravaju nadležni, da se izbjegnu negativne poljedice jeste da mladi nikada ne probaju drogu, alkohol i kocku i svemu tome kažu ,,ne”. S.Đ.