DRUŠTVO PREPORUKA

STOKHOLM: Nobelova nagrada za medicinu Japancu Jošinoriju Osumi

Foto: Tanjug / AP Photo/Fernando Vergara

Foto: Tanjug / AP Photo/Fernando Vergara

Nobelova nagrada za medicinu ove godine je pripala Jošinoriju Osumi iz Japana za otkriće o autofagiji – načinu na koji tijelo razlaže i reciklira ćelijske komponente.

– Bio sam iznenađen kada sam dobio poziv od Komiteta da sam dobio ovu nagradu. Više od 20 godina otkako sam počeo sa ovim izučavanjem, ima još puno pitanja na koja se moraju pronaći odgovori – kazao je Osumi u telefonskom razgovoru Adamu Smitu iz Nobel medija centra.

Osumin rad je važan, jer pomaže u objašnjavanju raznih procesa i bolesti u tijelu – od raka do Parkinsonove bolesti.

On je proučavao pekarski kvasac, kako bi pronašao gene koji regulišu proces ,,samoizjedanja”.

Iako je ovaj koncept poznat više od 50 godina, njegov značaj je promenjen nakon Osumijevog istraživanja 1990, saopštoi je Institut u Karolini.

Osuma je rođen 1945. godine u Fukuok u Japanu. Trenutno je profesor na Insitutu za tehnologiju u Tokiju.

Prošlogodišnju Nobelovu nagradu za medicinu dijelila su tri naučnika koji su radili na lekovima za malariju i druge tropske bolesti.

,,Znamo da autofagija kontroliše važne fiziološke funkcije u kojima je potrebno da neke ćelijske komponente budu razložene i reciklirane.

Autofagija može brzo ponuditi gorivo i gradivne elemente za obnavljanje ćelijskih komponenti i zato je ključna za ćelijski odgovor na izgladnjivanje i druge vrste stresa.

Nakon infekcije, autofagija može eliminisati invanzivne unutarćelijske bakterije i viruse. Ona doprinosi razvoju embriona i diferencijaciji ćelija.

Ćelije se takođe služe autofagijom, kako bi eliminisale oštećene proteine i organele, što je mehanizam za kontrolu kvaliteta, ključan za borbu protiv starenja.

Poremećaj autofagije povezuje se sa Parkinsonovom bolešću, dijabetesom tipa 2 i drugim poremećajima koji se javljaju kod starijih.

Mutacije gena koji regulišu autofagiju mogu izazvati genetske bolesti. Poremećaj ove mašinerije povezuje se i sa rakom.

U toku je obimno istraživanje kojim bi trebalo da se dođe do ljekova za razne bolesti regulacijom autofagije”, stoji u opisu Komiteta za Nobelovu nagradu.

 


Izvor: b92.net