PREPORUKA ZANIMLJIVOSTI

ZANIMLJIVOSTI: FBI objavio dokumenta o Tesli koja su krili 60 godina

577ff160-dae8-4a3c-9d08-28570a0a0a64-tesla-718x446FBI (Federalni istražni biro) konačno je objavio dokumenta sa informacijama o Nikoli Tesli, uključujući i njegove izume poput zraka smrti i vatrenih lopti, a u njima je opisano i kako je američka vlada zaplijenila njegove belješke poslije smrti.
Tesla, inovator i pronalazač za koga se smatralo da je bio decenijama ispred svog vremena, predvidio je i pomogao razvoj ranog prototipa smartfona, pored mnogih drugi stvari.

U stotom broju mjesečnika ,,Popular Science” iz 1922. na primjer, Tesla je predvidio video pozive:

– Uskoro će elektricitet moći da se koristi kako za prenos zvuka, tako i slike. ,,Televizija” će biti u upotrebi kao i telefonija. Dok neko bude slušao glas sa druge strane žice, moći će istovremeno da vidi i lice svog sagovornika – objasnio je Tesla u članku.

– U globalu instrument koji se koristi za televiziju odgovaraće mehanizmu ljudskog oka. Uspjeh u prenosu slika zavisiće od četiri stvari, od kojih sam ja dvije usavršio – pisao je Tesla.

– Prenos zvuka preko radija biće daleko razvijeniji u budućnosti. Ne samo da će svaka osoba sa radio stanicom moći da sluša, već će moći i da emituje zvuk ostalim stanicama. Sve sam ja to u svojim eksperimentima već ostvario – objašnjava Tesla.
Teslini eksperimenti i izumi, kao i nevjerovatne vizije, učinili su ga metom za FBI i vladu pod čijom je prismotrom bio. Poslije njegove smrti koja je nastupila sredinom Drugog svjetskog rata, za koju je zablježeno da se desila 7. januara 1943. godine, iako nova dokumenta sugerišu da je naučnik preminuo tek sljedećeg dana, FBI je pojurio da zaplijeni kovčege sa njegovim radovima kako bi sprečio da bilo šta padne u ruke sila Osovine.

Međutim, s obzirom na to da su se njegovi izumi fokusirali na električnu energiju i bavili se pojačavanjem njene snage, Sjedinjene Američke Države nisu imale motiv da se to objavi.

Prema nedavno objavljenim informacijama, FBI je čak kovao zavjeru da uhapsi člana Tesline porodice, kojeg je naučnik navodno prezirao i za kojeg se verovalo da je blizak neprijatelju, kako bi ga sprečili da zbog porodičnih veza pravnim putem pokuša da se domogne naučnikovih radova.

Uprkos fascinantnim dostignućima Tesla je preskočen u obrazovnom sistemu.

Grupa individualaca koji nisu bili dovoljno talentovani poslije Tesline smrti pokušali su sopstvenim eksperimentima da razviju njegove izume. Jedan od njih bio je Džim Marej, koji je proučavao Tesline radove preko pet decenija, a bio je bez premca u odnosu na sljedbenike sa kojima je imao zajedničku jednu stvar – FBI na vratu.

Nakon godina eksperimentisanja, Džim je doprinio razvoju SERPS-a (specifičnog uređaja – rezonantnog pojačivača električne energije).

– Ovaj visoko specijalizovani elektronski sklop ima sposobnost da ,,uveličava” efektivnu snagu struje za gotovo 50 puta. Kada je Džim priključio na svoj uređaj patentirani izum svoga prijatelja Pola Babkoka za ultrabrzo prebacivanje od 5 nanosekundi, dobijeno je pojačanje od 4.790% električne energije u odnosu na ulaznu energiju. Ovakva performansa uređaja bi, ukoliko bi se uređaj komercijalizovao, potresla iz temelja najveće proizvođače električne energije.

Ef-Bi-Ajeva dokumenta o Nikoli Tesli možete pročitati ovdje.

Izvor: 24sata.rs
Foto: Facebook