DRUŠTVO PREPORUKA

MINISTARSTVO KULTURE: U Pomorskom muzeju održana prezentacija vodiča na Brajevom pismu

getimageU Pomorskom muzeju Crne Gore sinoć je održana prezentacija vodiča Pomorskog muzeja na Brajevom pismu. Ovaj događaj bio je segment programa Dana evropske baštine 2016. koji se organizuju od 26. do 30. septembra.
Na prezentaciji je govorio Aleksandar Dajković, generalni direktor Direktorata za kulturnu baštinu u Ministarstvu kulture, a prisutnima se obratila i Mileva Pejaković Vujošević, direktorica Pomorskog muzeja, kao i autor projekta, Ilija Mlinarević.
– Vodič Pomorskog muzeja na Brajevom pismu, a prije njega prilagođavanje dijela muzejskog materijala osobama sa invaliditetom, važan su doprinos realizaciji principa jednakog prava na kulturu, na kulturno nasljeđe, što je, podsjetiću, i jedan od polaznih principa Programa razvoja kulture – kazao je direktor Direktorata za kulturnu baštinu, Dajković.

On je naglasio da je Crna Gora potvrdila niz konvencija i drugih međunarodnih pravnih instrumenata, kojima se obavezala da će težiti omogućavanju kulturnih sadržaja svim njenim građanima.

getimage-2

– Zbog toga je večerašnji događaj izuzetno bitan stimulans ostalim činiocima kulturnog života u Crnoj Gori – dodao je Dajković.
Direktorica Pomorskog muzeja, Mileva Pejaković Vujošević izrazila je zadovoljstvo što je ovim projektom proširena ciljna grupa ove institucije i kazala da je građa Pomorskog muzeja važan dio nacionalnog kulturnog nasljeđa.
Vodič Pomorskog muzeja Crne Gore na Brajevom pismu je projekat kojim se slijepim i slabovidim licima omogućava da se prvi put upoznaju sa bogatom pomorskom istorijom Crne Gore i kao takav je značajan za razvoj dostupnosti ovdašnjeg kulturnog nasljeđa. Uz slijepe i slabovide osobe, ciljna grupa su i udruženja i državne institucije koje se bave edukacijom i integracijom ove visoko ranjive populacije.
Izdavač vodiča na Brajevom pismu je Pomorski muzej Crne Gore, a projekat je podržan kroz Program zaštite i očuvanja kulturnih dobara Ministarstva kulture, za 2016. godinu.