MODA PREPORUKA

AMERIČKI SAN SE NASTAVLJA: Futurističke vizije Bate Spasojevića u istorijskom Gotham Hall-u na Brodveju

Foto: Igor Mađinca

Foto: Igor Mađinca

Dizajner Bata Spasojević nastavlja da sanja svoj američki san. Njegova kolekcija ,,Body & Soul”, inspirisana Tamarom Bakić, oduševila je publiku i modne stručnjake koji su te večeri bili u istorijskom Gotham Hall-u na Brodveju.

– U julu ove godine stigao je poziv da učestvujem na vrhunskom modnom događaju koji se odigrava u septembru tokom Njujorške nedjelje mode. Poziv je stigao od Ankit Runijara, kreativnog direktora ,,Elucid Magazina”. Vidjeli su moj nastup na februarskoj nedjelji mode u Njujorku, bili su oduševljeni sa mojim radom i veoma su željeli da svoju kolekciju prikažem kod njih – počinje priču Spasojević za MNE magazin.

bata-na-brodveju-18-foto-igor-madjinca

Kako nam je kazao, ,,Elucid magazin” je jedan od organizatora cijelog događaja, pod nazivom ,,World Fashion Parade”, a povod je da se kroz modu promoviše mir u svijetu i zaštita ženskih prava.

– Događaj je trajao cio dan, sa predstavljanjem više dizajnera iz cijelog svijeta u nekoliko segmenata. Najava velikog broja posjetilaca, kupaca, vip ličnosti, medijskih kuća, novinara, ljubitelja mode, kao i izazovna lokacija istorijske zgrade Gotham hall-a na svjetski čuvenom Brodveju u Njujorku, zgrada fantastične arhitekture i odličnog unutrašnjeg prostora za reviju, predstavila je veliki izazov za mene. Ponuđeni su mi fantastični uslovi, udarni večenji termin, veliki broj izlaza manekena (više od 30) nego što je uobičajeno za ovakve događaje – prenosi nam utiske Spasojević.

U dogovoru sa Svetlanom Horvat, predsjednicom Serbia Fashion Week-a, odlučio je, dalje dodaje, da na Njujorškoj nedjelji mode bude njegov performans, a da na Brodveju premijerno prikaže kolekciju Body & Soul za proljeće / ljeto 2017.

bata-na-brodveju-17-foto-igor-madjinca

Kolekcija je rađena u kombinaciji materijala, svili, koži, teksasu, predstavlja kolekciju Spasojević za MNE magazin.
– Na pojedinim komadima odjeće su i printovi fotografija koje je radio fotograf Igor Mađinca. Inspiracija cijele kolekcije je naša poznata manekenka Tamara Bakić. Uvijek svoja, savršeno obučena. Uprkos svojim godinama, Tamara je još uvijek moderna, i ako kojim slučajem ne znate koliko ima godina, po njenoj pojavi, stavu, hodu, odabiru garderobe, to nikada ne bi mogli da pogodite. Sam naziv kolekcije Body & Soul, prožima tri pojma koja svi mi treba da njegujemo. Duh, bogatstvo i njegovanje naše duhovnosti. Tijelo je hram duha, a duh i tijelo nadograđujemo stilom oblačenja – objašnjava Spasojević koji vjeruje da je garderoba vizuelno predstavljanje.
Sva tri pojma, duh, tijelo, vizuelno predstavljanje, treba konstantno da njegujemo i nadograđujemo i to je to prožimanje duha i tijela, tj. Body&Soul, smatra Spasojević.
Video predstavljanje cijele priče i dalje prožimanje duha i tijela je djelo njegovih fotografa Marka Arsića i Igora Mađince.

This slideshow requires JavaScript.

– Još u backstage-u Tamari Bakić su mnogi prilazili i hvalili da izgleda jako i moćno u mojim kreacijama iz nove kolekcije. Tokom same revije publika je stalno reagovala i komentarisala kako su oduševljeni sa dizajnom, što su mi kasnije potvrdili prijatelji koji su sjedeli u publici. Interesantno je da su svi u okruženju odlično informisani o mom radu i meni kao dizajneru. Tamara Bakić je dobila ogroman aplauz po izlasku na pistu i još jednom poslije defilea kada smo na kraju zajedno izašli. Poslije revije veliki broj novinara mi je prišao i čestitao, rekavši da je moja kolekcija bila najbolja za cio događaj koji su pratili – kaže Spasojević.

Ispričao nam je i jednu interesantnu situaciju.
– Zanimljivost koja se desila odmah nakon moje revije je ta da je publika pod uticajem onoga što je vidjela, napustila prostor misleći da je to kraj i ostavila začuđenog američkog kreatora, koji je trebalo da ima reviju poslije mene, a on je inače pobjednik američkog čuvenog tv projekta ,,Runaway project” (takmičenje nepoznatih modnih kreatora, a glavna nagrada je upravo samostalna revija na njujorškoj nedjelji mode) – prisjeća se Spasojević.

U toku su, otkriva nam, dogovori za njegov editorijal u ,,Elucid magazinu”.
– Sljedeći korak je poslovna saradnja sa Amerikankom koja je stilista mnogim poznatim političarima i muzičkim zvijezdama iz Amerike. Zakazano je snimanje sa jednom poznatom muzičkom zvijezdom. Vidjećemo šta će se još desiti, s obzirom na kratak vremenski period koji mi je ostao prije povratka za Beograd i obaveza oko jesenje kolekcije – zaključuje našu priču Spasojević.
B.R.
Foto:
 Igor Mađinca