PREPORUKA ZANIMLJIVOSTI

ZANIMLJIVOSTI: Ovo su najskuplje znamenitosti na svijetu

Foto: thebucketlistcompany.co.uk

Foto: thebucketlistcompany.co.uk

Veliki kineski zid najskuplja je znamenitost na svijetu. Njegova izgradnja koštala je 260 milijardi dolara. Prostire se na 4.500 kilometara i jedina je građevina koja se može vidjeti iz svemira. U izgradnji je učestvovalo više od tri miliona radnika, a da bi se dovršio bilo je potrebno 200 godina, piše alux.com.

Foto: mirror.co.uk

Foto: mirror.co.uk

Tadž Mahal u Agri je druga na listi najskupljih znamenitosti sa uloženih 25 milijardi dolara. Malo ljudi zna da je Tadž Mahal zapravo grobnica, a ne samo džamija i da je pravi naziv ove građevine Tomb of Mumtaz Mahal (Grobnica Mumtaz Mahal). Bilo je potrebno 21 godina i više od 20.000 kamenorezaca da bi se sagradila ova građevina koja predstavlja odu ljubavi, jer je imperator Šah Džahan naredio da se sagradi 1632. godine u sjećanje na preminulu suprugu Mumtaz Mahal koja je i položena u grobnicu od bijelog mermera.

Foto: Wikipedia.org

Foto: Wikipedia.org

Ostrva Palma u Dubaiju su treća na listi. Za 13-godišnju izgradnju je utrošeno 14 milijardi dolara. U pitanju su tri vještačka ostrva Palm Džumeirah, Palm Džebel Ali i Ostrvo Deira koja zajedno čine palmu. Na njima se nalaze najskuplji hoteli i nekretnine na svijetu. Za više od 500 kilometara površine ostrva preneseno je sa kopna oko 310 nilijardi kubika kamena, pijeska i krečnjaka.
B.R.