ART PREPORUKA

TOB: ,,Kadmov dan” u nedjelju

kadmov-dan-web-720x576Turistička organizacija opštine Budva organizuje ,,Kadmov dan” četvrtu godinu zaredom, u nedjelju, 25. septembra, u Starom gradu u Budvi.

Program ,,Kadmovog dana” je osmišljen tako da, prije svega, promoviše kulturno nasleđe grada Budve, sa akcentom na antičko nasljeđe i mit o Kadmu i Harmoniji i podijeljen je u nekoliko segmenata.

Dječiji program će se održati na dvije lokacije sa početkom u 10 h. Djeca SMŠ ,,Danilo Kiš” imaće priliku da učestvuju u nastavku izrade mozaika sa motivom Kadma, na otvorenom bazenu ,,Pizana”, a ovim dijelom programa koordiniraće istaknuti budvanski umjetnici, Jelena Papović i prof. R. Perunović. Djeca osnovnih škola moći će da učetvuju u likovnoj radionici, koju će voditi Marica Kuznjecov i Sandra Đurbuzović, takođe budvanske umjetnice, na platou ispred ,,Citadele”.

I ove godine, realizovaćemo projekat ,,Discover Budva”, u saradnji sa JU ,,Muzeji i galerije Budve” koji podrazumijeva obilazak kulturnog nasljeđa Starog grada (Arheološki muzej, bedemi Starog grada, Moderna galerija, Spomen Dom ,,Stefan M. Ljubiša” itd.) od 12h.

U isto vrijeme, između crkava, održaće se i nezaobilazni „Slatki kutak“ kako bi svi prisutni mogli da uživaju u tradicionalnim poslasticama, posmatrajući kreativni rad djece.

Od 15h uslijediće defile Gradske muzike Budve koja će i održati polučasovni koncert na Trgu pjesnika. Nastavak muzičkog dijela programa uslijediće od 16h, kada će učenici Škole za osnovno muzičko obrazovanje Budva održati koncert – instrument: flauta, prof. Ana Brajak, na Trgu pjesnika.

Cilj manifestacije ,,Kadmov dan” je promovisanje našeg kulturno – istorijskog nasleđa, na taj način brinemo o kulturi grada, edukujemo naše najmlađe sugrađane, a sve ostale podsjećamo na sve što Budva nudi i što jeste.

Legenda o Budvi

Možda zvuči nestvarno, ali legenda vezuje Budvu za jednog od najzanimljivijih figura svjetske mitologije – kralja Kadma.

Veliki feničanski junak bezuspješno tragajući za sestrom, prelijepom Evropom, našao se na mjestu na kome poželje da osnuje grad. Podiže logor, te posla svoje ljude da pronađu izvor vode. Oni nađoše izvor, ali ga je čuvao strašni zmaj koji ih, jednog po jednog, sve pobi. Kako se njegovi ljudi nisu vratili, Kadmo krenu u potragu za njima. Vidjevši šta se zbilo, uhvati se u koštac sa zmajem.Uslijedi žestoka borba na kraju koje Kadmo probi zmajevo srce. Tako osnova grad Tebu.

Zbog ubistva božanskog zmaja, Kadmo je morao služiti bogove osam godina, nakon čega bi nagrađen rukom lijepe Harmonije, ćerke Aresa, boga rata, i Afrodite, boginje ljubavi. Tako postade prvi i jedini smrtnik koji je oženio boginju. Kadmo i Harmonija su dugo živjeli u Tebi i imali mnogo djece. Nažalost, nakon niza nesreća koje su ih zadesile odlučiše da svoju sreću potraže na drugom mjestu.

Upravo tada, tražeći novo utočište i vođeni prefinjenim ukusom, stigoše do istočne obale Jadranskog mora, u zemlju Enhelejaca. Tu osnovaše novi grad i nazvaše ga Budva, po volovskim kolima (butes) kojima su stigli sa dugog i iscrpljujućeg puta.

Na kraju svog života, Kadmo se pitao zašto je tako surovo kažnjen od strane sudbine. Pomislivši da je sve bila posledica ubistva božanskog zmaja, poželje da su bogovi, umjesto tragedije kojom su obilježili njegov život, njega samog pretvorili u zmiju. Bogovi mu istoga časa ispuniše želju, a Harmonija, zbog velike ljubavi prema Kadmu, zatraži da podijeli istu sudbinu.

Tako oboje, u tijelima zmija, konačno pronađoše sreću u nekom od budvanskih grmova.

Mnogi i danas vjeruju da su njih dvoje, svojim dolaskom i djelovanjem, Budvi zauvjek podarili dio vlastitih božanskih atributa.

Grad i danas stoji na mjestu na kojem su ga Kadmo i Harmonija podigli kao najljepši spomenik svojojbeskrajnoj ljubavi.

 

kud duga