ART SLAJDER

OTVOREN PODGORICA FILM FESTIVAL: Aplauz za nagrađene Mirjanu Karanović i Gojka Kastratovića

podgorica_filmski-festivalPrvo izdanje Podgorica film festivala otvoreno je večeras u Velikoj sali KIC-a ,,Budo Tomović”.
– Osvrnuću se samo na jedan detalj svakoga ko je nekad pokušao da organizuje sličan program. A to je onaj trenutak kad vam dođe da sve ostavite, da zatvorite vrata i odete. Zbog čega nastaviti? Lako je nešto ili nekog voljeti, ali se za to treba boriti. Ako su Petko Pajović, Ljuba Tadić ili Branko Šobajić mogli da osnuju bioskop prije sto godina, jedna stvar se nije promijenila, a to je uzbuđenje i radost gledanja filmova na velikom platnu. Jedan od razloga ste i vi, jer Festival ne može opstati bez svoje publike – kazao je direktor Crnogorske kinoteke Andro Martinović.
Žiri u sastavu Branko Baletić (predsjednik) i članovi Vuk Perović i Nemanja Bečanović donio je odluku da nagradu ,,Ratko Đurović“ za izuzetan doprinos očuvanju crnogorske i svjetske filmske baštine dobije televizijski reditelj i osnivač Crnogorske kinoteke Gojko Kastratović.
podgorica_filmski-festival_04
Baletić je, uručivši priznanje Kastratoviću, kazao da je Ratko Đurović bio profesor svima njima, zaljubljenik u film, kinematografiju i Crnu Goru.
– Ako postoji čovjek koji je ovu nagradu zaslužio, to je veliki zaljubljenik u film Gojko Kastratović. Čast mi je što sam sa Gojkom sabornik u kinematografiji 40 godina – rekao je predsjednik žirija Branko Baletić.
Kastratović je istakao da je ova nagrada za njega izuzetno značajna iz dva razloga – prvo što mu je dodjeljuje Kinoteka koju je osnovao sa grupom filmofila.
– Željeli smo da Crna Gora ima uzornu kinoteku koja će upoznati mladi svijet Crne Gore sa filmovima. Drugi razlog je zbog toga što se ona zove ,,Ratko Đurović“. On je bio moj profesor, poslije smo bili saradnici do kraja njegovog života. Posljednje godine kada Ratko nije mogao više da radi, da putuje, da izdrži ritam i tempo, posvetio se filmu na televiziji i tu smo zajednički napravili još deset televizijskih serija dosta dobro primljenih u Crnoj Gori i dalje. Neke su od njih i danas budne. Zar to nije najveća radost kada jedan čovjek na kraju doživi da svi oni s kojima je bio i radio ga nagrađuju – rekao je Kastratović.
podgorica_filmski-festival_01Priznanje za doprinos filmu dobila je glumica i režiserka Mirjana Karanović. Njen izlazak na binu kako bi primila nagradu od Martinovića pratile su dvominutne ovacije, što je vidno iznenadilo i emotivno dotaklo Karanović.
– Ovaj aplauz dovoljno govori o jednoj činjenici – kad god da smo se odlučili da ovu nagradu dodijelimo Mirjani, nismo pogriješili, ali ovo je posebno dobar trenutak. Nakon briljantne glumačke karijere, Mirjana je ovu godinu počela sa filmom za koji je pisala scenario i radila režiju i otvorila novo poglavlje svoje karijere, a ono što nam je naročito važno kada je ona u pitanju to je građanski aktivizam – pojasnio je Martinović odluku da ova nagrada bude uručena upravo Karanović.
podgorica_filmski-festival_03Ona je rekla kako nije planirala da drži govor.
– Nisam znala da ću biti ovako uzbuđena. Valjda se očekuje od mene da ne budem uzbuđena kada dobijem nagradu, jer ih imam toliko, ali, što kaže Andro, ja se ove godine osjećam malo kao početnik. Jako sam zadovoljna sobom i srećna sam što je to što sam radila stiglo do nekih ljudi – istakla je Karanović.
Ona je podsjetila da se filmom bavi 36 godina i da joj je toliko trebalo da stekne samopouzdanje i hrabrost da krene u neke prostore koji joj, kako kaže, nisu pripadali.
podgorica_filmski-festival_02
– Za mene je film beskrajna avantura. U pozorištu to mi je kao brak – to je nešto što je sigurno, udobno, a film je luda avantura. Budućnosti tih slika su bezbrojne. To je mene zanimalo, kako spojiti sliku s onim što je tebi u duši. Iz mog iskustva mislim da treba biti iskren i ja sam stvarno u ovom filmu jednostavno bila iskrena. I sad sam iskrena kad vam kažem da mi ovo puno znači – kazala je Karanović.
podgorica_filmski-festival_05Nakon uručenja nagrada, publika je bila u prilici da odgleda film koji je crnogorski kandidat za Oskara Marinovićev ,,Igla ispod praga“. Poslije projekcije upriličen je na terasi KIC-a kocert hrvatske kantautorke Sare Renar.
Zvaničnom otvaranju Festivala prethodila je projekcija filma ,,Benijev video“ Mihaela Hanekea kojim je započeta retrospektiva njegovog djela.

This slideshow requires JavaScript.


Prvo izdanje Podgorica Film Festivala trajaće do 27. septembra. Publika će biti u prilici da vidi 40 dugometražnih, kratkih igranih i dokumentarnih filmova regionalne i svjetske produkcije. Program će se odvijati u KIC-u ,,Budo Tomović“ i Narodnoj biblioteci ,,Radosav Ljumović“. Ulaz na sve projekcije je besplatan.
Organizatori Festivala su NVO Avvantura Montenegro i Crnogorska kinoteka. Festival su podržali Sekretarijat za kulturu i sport, Ministarstvo kulture, Ministarstvo održivog razvoja i turizma i Ministarstvo finansija.
B.R.
Foto: B. Šekularac

kud duga