PREPORUKA ZANIMLJIVOSTI

KOJE DIJETE NE BI POŽELJELO OVO?: U Rusiji otvoren vrtić kao iz bajke (foto)

ruski-vrtic-680x450Prava pravcata bajka od vrtića pod nazivom ,,Sad-Grad” nikla je u gradu Krasnogorsku, blizu ruske prijestonice.

– Svi mi, kada odrastemo, pokušavamo da ostvarimo snove iz djetinjstva. Sa sinom gledao sam ,,Diznijeve” crtaće, u čijoj se špici pojavljuju dvorac i vatromet. U međuvremenu, moj sin je odrastao, a moj san je ostao. Međutim, ja sam ga sada realizovao – rekao je Sergej Kolunov, predsjednik Saveta direktora Grupe kompanija Sadovoje kaljco.

sad-grad-vrtic-1024x642

Neobična palata namijenjena najmlađima osmišljena je do posljednjeg detalja. Na stepenicama se nalaze specijalne dječije ogradice, a ormarići u svlačionici su napravljeni u obliku kućica, sa gomilom igračaka.

sad-grad

Tu je smješteno i pravo pozorište sa velikim foajeom, garderoberom, velikom scenom i akustičnom dvoranom sa profesionalnom rasvjetom. To, objašnjavaju pedagozi, utiče na razvoj sposobnosti i talenata kod djece.

sad-grad1

U posebnoj sobi ,,žive” junaci iz bajki: vile, patuljci, vilenjaci. Tu ima prelijepog, raznobojnog cvijeća i cepelin sa pravim prozorima. Njih su nacrtala sama djeca, a slikari i dekorateri su sve pretočili u realnost.

– U našem centru, djeca će naučiti i da snimaju crtane filmove, a oprema za to je već spremna – dodaju pedagozi. Decu ovde uče i igranju šaha, slikanju, aikidou, plesu, ali i stranim jezicima – engleskom, pa čak i kineskom. Imaju i kreativne radionice, a u dvorištu vrtića se nalazi i parkić sa raznim penjalicama, kućicama, toboganima, ljuljaškama, klackalicama.

ruski-vrtic-iz-bajke

Posebna pažnja se posvjećuje ne samo razvoju djece, već i njihovom zdravlju. Ovdje su zaposlene čitave čete logopeda, psihologa, masera… Čak imaju i svog kuvara koji priprema jela za svako dijete ponaosob. Takođe, nisu zapostavljeni ni roditelji – oni svoje dijete mogu da pričekaju u prijatnom kafiću, uz šolju kafe, i tu se mogu informisati kako se njihovo dijete uklopilo u novu sredinu, kako napreduje u sticanju novih znanja i vještina.

sad-grad-vrtic1

Zanimljivo je, međutim, da boravak djeteta u takvom obdaništu nije prejak udarac na kućni budžet. Glavne troškove, a to je oko dva miliona rubalja mjesečno, na sebe je preuzelo GK ,,Sadovoje kaljco”. Roditelji plaćaju mjesečno 35.000 rubalja (oko 480 eura), što je prosječna plata bebisiterke u Rusiji.

vrtic-krasnogorsk

– Dadilja ne može da pruži djetetu toliko raznolikih aktivnosti, kao što ih ovdje ima – kaže jedan od roditelja.

Kažu da djeca u tom vrtiću toliko uživaju da gotovo ne žele da idu svojim kućama, niti da se rastanu od svojih vaspitača.

Izvor: Kurir